,,Ik ben blij om terug te keren naar Rotterdam na het grote succes van vorig jaar. Ik hoop hier opnieuw een stap vooruit te kunnen maken in mijn voorbereiding op de Olympische Spelen,’’ aldus Abdi Nageeye. Bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 eindigde ‘de atleet zonder grenzen’ als 11de in 2.13.01. 

Nageeye startte drie keer eerder in de Maasstad. In 2015 won hij er zijn eerste van drie nationale marathontitels. In 2017 dook hij als eerste Nederlandse atleet op de Coolsingel onder de magische grens van 2.10.00: 2.09.34. En vorig jaar liep hij in Rotterdam een adembenemende recordrace.

Ook Michel Butter (34) en Khalid Choukoud (33) zijn in het oog springende namen bij de jubilerende NN Marathon Rotterdam. Hun komst werd al eerder bekendgemaakt. Zij doen een ultieme poging om zich op de Coolsingel te kwalificeren voor de Spelen. 

Butter miste in de aanloop naar de Spelen van Rio de Janeiro de limiet op acht tellen. Zijn persoonlijk record staat op 2.09.58. Als test loopt hij op zondag 8 maart ook de NN CPC Loop Den Haag De beste prestatie van Choukoud is 2.10.52, gerealiseerd in Rotterdam.

Sinds vele jaren zijn in ons land niet zo veel nationale toppers bijeen in een marathon. Want naast de drie toppers Nageeye, Butter en Choukoud staan de talenten Bart van Nunen (24, pr 2.13.09) en Frank Futselaar (28, pr 2.14.06) aan de start in de Maasstad. Mohamed Ali (30), in 2017 Nederlands kampioen op de 5000 meter, maakt zijn debuut op de klassieke afstand. Ook dit drietal probeert het schema van de olympische limiet te volgen. 

Voor de Nederlandse vrouwen ligt de kwalificatienorm voor ‘Tokio’ op 2.28. Aan de start komen onder anderen nationaal kampioene Bo Ummels (26, pr 2.32.34) en Kim Dillen (37, pr 2.33.24). 

Ook voor veel internationale atleten is de jubileumeditie van de NN Marathon Rotterdam een ideale gelegenheid zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. De namen van de deelnemende toppers worden binnenkort bekendgemaakt.

De marathons van de Olympische Spelen van Tokio zijn in verband met de hitte in de Japanse hoofdstad verplaatst naar het 800 kilometer noordelijker gelegen Sapporo. De marathons staan op het programma op 8 (v) en 9 augustus (m) en beginnen ’s morgens om 7 uur.

 

De 17.000 startbewijzen voor de jubileum-marathon zijn volledig uitverkocht. Voor het marathon-weekend van 4 en 5 april zijn voor de AA Drink ¼ Marathon op zondag en de City Run en Kids Runs op zaterdag nog een beperkt aantal startbewijzen beschikbaar via www.nnmarathonrotterdam.nl.