Ook Kuma (2.05.50), Gezahegn (2.05.56) en Korir (2.05.58) blijven binnen de grens van 2 uur en 6 minuten. Ook de nummers twee en drie lopen een persoonlijk record. De NN Marathon Rotterdam maakt opnieuw zijn faam waar als race waarin talenten en debutanten onder uitstekende (organisatorische) omstandigheden naam kunnen maken, een flinke stap vooruit kunnen zetten. Het is de springplank-marathon.

Ook Visiline Jepkesho heeft niets te klagen. De in 1988 geboren Keniaanse, exacte datum weet ze zelf niet, triomfeert ondanks een terugval in het tweede deel van de race in 2.23.47. Ze maakt haar favorietenrol waar, zo merken de Ethiopische rivales Biruktayit Eshetu (2.26.56) en Sentayehu Lewetegn (2.30.29), die haar vergezellen op het erepodium.

De tv-beelden vanuit de lucht zijn adembenemend. En dat is ook de beginfase van de race. Khalid Choukoud, de nationale topper, komt bij zijn eerste stappen in het gedrang op ongelukkige wijze ten val. De geboren Marokkaan verbijt de pijn op heldhaftige wijze en lijkt aanvankelijk snel weer in cadans. Pas na 37 kilometer geeft hij het gevecht met een gehavende arm en been op. Tranen glinsteren in zijn ogen. Dit had zíjn marathon moeten worden.

De buitenlandse atleten zijn zoals altijd lovend over ‘Rotterdam’, maar de reactie van Edwin de Vries (25) uit Castricum is wellicht veelzeggender. De snelste Nederlandse atleet, die als 14de zijn persoonlijk record met bijna twee minuten verbetert van 2.19.36 naar 2.17.48: ,,Ik ben heel erg diep gegaan, vooral op het eind, maar ik kreeg kippenvel door het publiek. Hoe geweldig is het om dit mee te maken,’’ beseft  een van de trainingsmaatjes van Michel Butter.