Mensenmassa schreeuwt toppers en recreanten naar de finish

De 39ste editie van de NN Marathon Rotterdam heeft een fantastische winnaar Marius Kipserem, met na tien jaar weer eens een parcoursrecord (2.04.11) en een ijzersterke Nederlander, Abdi Nageeye, met de beste prestatie (vierde plaats) van een thuisloper sinds 1995 en een nieuw nationaal record (2.06.17). Er was een vrolijke sfeer langs het parcours met naar schatting 950.000 toeschouwers, die de 17.000 deelnemers (afkomstig uit liefst 93 landen) naar de finish schreeuwden. Directeur Mario Kadiks: ,,Het is wat we willen zijn, een totaalevenement, voor zowel topsport als de breedtesport.”

Het begon met de toppers. De 30-jarige Kipserem, die in 2016 ook had gewonnen in Rotterdam, was oppermachtig. De atleet met startnummer 1 maakte zijn favorietenrol volledig waar. Hij hield zich aanvankelijk nog vrij koest in de kopgroep, bleef eerst alleen met vriend en trainingsgenoot Emanuel Saina Kipkemboi over, maar ging er na 35 kilometer op indrukwekkende wijze alleen vandoor. Zijn voorsprong op de finish op de nummers twee en drie, de tot Turk genaturaliseerde Keniaan Kaan Kigen Özbilen (2.05.27) en Saina (2.05.42), bedroeg meer dan een minuut.

Trainingsgenoot en vriend Emanuel Saina Kipkemboi hield het in Rotterdam het langst bij Kipserem vol. Na 35 kilometer liep de latere winnaar op indrukwekkende wijze ook bij hem weg. Na afloop had Kipserem op de Coolsingel alle eer voor Saina. ,,Hij heeft er voor gezorgd dat de race tot de 35 kilometer zo snel was.”

Mensenmassa schreeuwt toppers en recreanten naar finish

Knappe vierde plaats en Nederlands record voor Abdi Nageeye

Voor het eerst na lange tijd deed er weer een Nederlander mee om de ereprijzen. Nageeye haalde het net niet en werd vierde, maar hij werd er niet minder om bejubeld. Hij verbrak zijn eigen nationale record in 2.06.17, het beste resultaat van een Nederlander sinds Bert van Vlaanderen, die 24 jaar geleden, in 1995, als tweede eindigde. ,,Ik had vooraf één en ander beloofd en ik roep nooit zomaar iets. Dus moést ik me hier waarmaken. Het zou echt een drama zijn geweest als ik had moeten uitstappen.” Zijn aanwezigheid bij de beste atleten bevorderde de geestdrift bij de toeschouwers. ,,Het was niet normaal”, vertelde Nageeye. ,,Ik hoorde overal Abdi, Abdi, Abdi. Fantastisch. Vooral waar er veel mensen stonden, voelde ik mijn benen niet meer. Het leek wel of ik werd gedragen.”

Ook Koen Naert ervoer veel steun van de mensen langs de kant. Hij is een Belg, maar het voelde in Rotterdam of hij door Nederland was geadopteerd. ,,Voortdurend werd mijn naam gescandeerd,” vertelde Naert. De Belg werd zevende in een persoonlijk record van 2.07.39. De tweede atleet in de uitslag met een Nederlands paspoort, Khalid Choukoud, werd twaalfde in 2.13.41. Hij deed vooral waarvoor hij naar Rotterdam was gekomen: de marathon uitlopen. ,,Al moet ik op één been lopen, ik ga finishen,” had hij vooraf geroepen. Bij de vrouwen was er lange tijd de spannende tweekamp tussen Ashete Bekere uit Ethiopië en Stella Barsasio uit Kenia. Eerstgenoemde toonde zich in de slotfase de sterkste en won afgetekend: 2.22.55 om 2.23.36.

Dit is Rotterdam op zijn best

Ook nadat de toppers klaar waren, bleven, zoals gebruikelijk in Rotterdam, de toeschouwers tot de laatste snik in rijen dik langs de kant staan. Nog meer dan de grote jongens van de marathon konden de recreanten de aanmoedigingen goed gebruiken. De meeste lopers kwamen lachend en vrolijk over de finish, maar sommigen hadden het echt mede door de hoge temperatuur moeilijk en legden de laatste meters strompelend af. Ze kregen uiteindelijk allen de eer die ze verdienden, in de vorm van een medaille, een roos en vaak ook nog een zoen van een familielid, vriend of vriendin.

Esther Pieterse, met startnummer F763, was de allerlaatste. Bijna zeven uur nadat burgemeester Aboutaleb bij de start het kanon had aangestoken. Esther liep voor haar zieke vriendin Vivian, zoals op haar shirt was te lezen. ,,Ik ben ongetraind, maar mijn kop is heel sterk,” vertelde ze. ,,Dit is de mooiste dag uit mijn leven.” Als eerbetoon aan alle deelnemers kreeg hekkensluiter Esther vlak achter de finishlijn drie zoenen van de burgemeester en werd haar medaille omgehangen door Abdi Nageeye, die vier uur en driekwartier nadat hij was gefinisht nog even het parcours opstapte.

Dit is Rotterdam op zijn best

Burgemeester Aboutaleb geniet van ‘zijn’ marathon

,,Het is prachtig. De vele lopers, de vele toeschouwers en natuurlijk onze vele vrijwilligers. Zie het als een soort carnaval, maar dan anders. Ik lever als burgemeester de stad in bij een miljoen mensen en zeg tegen ze: ‘Maak er een mooi feest van’. En dat doen ze ook elk jaar. Hier teert Rotterdam altijd wel een paar maanden op.”

De burgemeester Ahmed Aboutaleb stak zondag traditiegetrouw bij de start het kanon af, stond bij de finish toen de beste lopers aankwamen en hij was er, ruim vier uur later, weer toen de laatste deelnemers vaak puffend en kreunend arriveerden. ,,Allemaal heel mooie momenten,” oordeelde hij. ,,Maar het echt mooiste is misschien toch wel de laatste binnenkomer. Die wordt eigenlijk nog met meer egards ontvangen dan de winnaar. Het is mooi dat al die mensen blijven wachten totdat iedereen binnen is. Ze bieden de lopers veel steun.”

En zo werden topsport en breedtesport optimaal verenigd op de Coolsingel. De lopers, die de NN Marathon Rotterdam wisten te voltooien, kregen overigens geen gewone medaille, maar een Smart Medal. Het eremetaal bevatte een chip waarmee iedere deelnemer zijn persoonlijke marathonverhaal kon terugvinden. Een leuke primeur.