FAQ's

Veelgestelde vragen

NN Marathon Rotterdam 2020 verplaatst naar zaterdag 24 en zondag 25 oktober

Bekijk op deze pagina alle veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de onderstaande informatie onder voorbehoud van wijzigingen is.

Categorieën


Veelgestelde vragen - COVID-19

Waarom gaat de NN Marathon Rotterdam niet door op zaterdag 4 en zondag 5 april 2020?

Statement donderdag 12 maart 2020
De wereld bevindt zich momenteel in een onzekere situatie die niet te overzien is. De enorme impact van COVID-19 (coronavirus) raakt iedereen, zo ook de evenementenbranche. De gezondheid van onze deelnemers, vrijwilligers, toeschouwers en andere betrokkenen staan bij ons op de eerste plaats. Het is daarom aan ons om onze verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Daarnaast heeft het kabinet op 23 maart alle bijeenkomsten en evenementen in het land tot 1 juni 2020 verboden, (waarna dit verbod op 21 april is verlengd tot 1 september 2020). Dit betekent dat we helaas hebben moeten besluiten om de NN Marathon Rotterdam die gepland stond op zaterdag 4 en zondag 5 april 2020 te verplaatsen naar zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020.

Is er al een nieuwe datum bekend voor 2020?

De 40e editie van de NN Marathon Rotterdam vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020.

Ik heb me ingeschreven voor de NN Marathon Rotterdam op zaterdag 4 en/of zondag 5 april 2020. Wat moet ik doen?

Je hoeft niets te doen. Alle inschrijvingen voor de 40e editie van de NN Marathon Rotterdam, AA Drink ¼ Marathon Rotterdam, City Run Rotterdam, NN Kids Runs en Your Marathon Challenge blijven geldig voor het marathonweekend op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020.

Ik kan niet deelnemen op de nieuwe datum.

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 bieden we alle ingeschreven deelnemers, afwijkend van onze algemene voorwaarden, de mogelijkheid om hun startbewijs (zonder extra kosten) over te dragen aan iemand anders via ons vraag en aanbod-platform. Je kunt er ook voor kiezen jouw startbewijs te behouden. Blijkt later dat je toch niet kunt deelnemen, kun je jouw startbewijs alsnog overdragen via het platform. Heb je nog vragen? Stel deze dan via ons contactformulier o.v.v. jouw bevestigingsnummer.

Ik heb een annuleringsregeling bijgekocht en wil annuleren.

Het is helaas niet meer mogelijk om gebruik te maken van jouw annuleringsregeling aangezien de annuleringstermijn is verstreken.

Ik heb mij ingeschreven als onderdeel van een groep of business team. Kan ik deze inschrijving annuleren?

De inschrijving blijft staan voor zondag 25 oktober 2020, annuleren is niet mogelijk. Kan/wil je niet deelnemen, dan kan de teamcaptain jou uit het team verwijderen en een nieuwe deelnemer uitnodigen.

Wat gebeurt er met mijn inschrijving als de NN Marathon op de nieuwe datum niet doorgaat?

Mocht het evenement op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020 geen doorgang kunnen vinden, zullen we ons gaan beraden over hoe we onze deelnemers op gepaste wijze tegemoet kunnen komen.

Ik heb geen e-mail ontvangen over de NN Marathon Rotterdam. Sta ik wel ingeschreven voor de nieuw datum?

Als je na jouw inschrijving een bevestigingsmail hebt ontvangen van de NN Marathon Rotterdam op zaterdag 4 en zondag 5 april, sta je automatisch ingeschreven voor de NN Marathon Rotterdam, die gepland staat op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020. Heb je geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Om te voorkomen dat e-mails worden geblokkeerd of in je spambox terechtkomen, raden we je aan om registration-noreply@mylaps.com en news@marathonrotterdam.nl toe te voegen aan je adressenboek of lijst met veilige afzenders.

Kan ik mijn inschrijving ook gebruiken voor de editie in 2021?

Nee, dit is niet mogelijk. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 bieden we alle ingeschreven deelnemers, afwijkend van onze algemene voorwaarden, de mogelijkheid om hun startbewijs (zonder extra kosten) over te dragen aan iemand anders via ons vraag en aanbod-platform. Je kunt er ook voor kiezen jouw startbewijs te behouden. Blijkt later dat je toch niet kunt deelnemen, kun je jouw startbewijs alsnog overdragen via het platform.

Hoe kan ik mijn inschrijving kosteloos overdragen?

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 bieden we alle ingeschreven deelnemers, afwijkend van onze algemene voorwaarden, de mogelijkheid om hun startbewijs (zonder extra kosten) over te dragen aan iemand anders via ons vraag en aanbod-platform. Je kunt er ook voor kiezen jouw startbewijs te behouden. Blijkt later dat je toch niet kunt deelnemen, kun je jouw startbewijs alsnog overdragen via het platform.

Kan ik me nog inschrijven voor de uitgestelde editie op 24 en 25 oktober?

Nee, momenteel is het niet mogelijk om je in te schrijven. Zodra de inschrijving wordt heropend, zullen wij dit bekend maken via de officiële kanalen. Om aanbiedende- en zoekende partijen met elkaar in contact te brengen hebben wij het vraag en aanbod-platform ontwikkeld. Het is mogelijk dat je hier een startbewijs (incl. eventueel extra gekochte producten) kunt vinden die aan jou wensen voldoet.

Worden er extra startbewijzen beschikbaar gesteld voor de editie op de nieuwe datum?

Er zijn voor een aantal onderdelen nog startbewijzen beschikbaar. Zodra de inschrijving wordt heropend voor de onderdelen die niet uitverkocht waren, zullen wij dit bekendmaken via de officiële kanalen. Om aanbiedende- en zoekende partijen met elkaar in contact te brengen hebben wij het vraag en aanbod-platform ontwikkeld. Het is mogelijk dat je hier een startbewijs (incl. eventueel extra gekochte producten) kunt vinden die aan jou wensen voldoet.

Ik heb naast het startbewijs ook extra producten aangekocht. Hoe zit het hiermee?

Bij de inschrijving gekochte of later bijbestelde producten blijven staan voor de 40e editie op de nieuwe datum. Indien het startbewijs overgedragen wordt, blijven de producten staan voor de nieuwe eigenaar. Laat dit de persoon die jouw startbewijs overneemt dan weten zodat dit niet dubbel wordt besteld.

Ik heb limited edition merchandise artikelen besteld, wanneer krijg ik deze?

Je kunt jouw bestelde limited edition merchandise artikelen ophalen in het marathonweekend van zaterdag 24 en zondag 25 oktober. Meer informatie hierover ontvang je zo snel mogelijk via de e-mail.

Wanneer kan ik mijn startnummer ophalen?

Jouw startnummer kun je in het weekend van de NN Marathon Rotterdam (zaterdag 24 en zondag 25 oktober) ophalen. Meer informatie hierover ontvang je zo snel mogelijk via de e-mail. De startnummers van de NN Kids Runs en de Business Runs zullen per post worden verstuurd.

Ik heb me opgegeven als vrijwilliger. Moet ik me opnieuw opgeven voor de nieuwe datum?

Jouw inschrijving als vrijwilliger gaat automatisch mee naar de nieuwe datum(s). Ben je door de nieuwe datum verhinderd op één of meerdere dagen of kan je juist extra helpen? Laat dit graag zo spoedig mogelijk weten via een mail naar vrijwilligers@golazo.com o.v.v. ‘wijziging inschrijving vrijwilliger NN Marathon Rotterdam 2020’ met daarin vermeld jouw naam, e-mailadres en de wijziging.


Inschrijving

Wat zijn de algemene voorwaarden?

Hier kun je de algemene voorwaarden vinden.

Kan ik mijn inschrijving annuleren?

Je kunt alleen annuleren indien je staat ingeschreven voor de NN Marathon Rotterdam (42,195 km) én je een annuleringsregeling bij jouw inschrijving hebt afgenomen. Bekijk voor meer informatie over annuleren de algemene voorwaarden. Annuleringsverzoeken dienen uiterlijk 16 februari 2020 via het contactformulier te worden ingediend. 

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?
Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je een bevestigingsmail. Controleer ook je spambox als je de e-mail niet binnen 30 minuten hebt ontvangen. Indien hij ook daar niet staat, neem dan contact met ons op.

Hoe bestel ik een coachnummer voor de 1 km?

Enkel bij deelnemers aan de NN Kids Runs 1 km is het mogelijk om een extra coach nummer te bestellen. Deze is te bestellen via het online inschrijfformulier.

Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden. Wil je jouw inschrijving wijzigen? Log in met jouw account.

Let op: het is niet mogelijk om zelf jouw naam, e-mailaders geboortedatum of geslacht aan te passen. Neem hiervoor contact op met de organisatie. 

Welke leeftijd moet ik hebben om deel te mogen nemen?

Voor de leeftijdlimieten gelden de leeftijden op de dag van het evenement:

 • NN Marathon Rotterdam: 20 jaar
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam: 14 jaar
 • City Run Rotterdam: 12 jaar
 • NN Kids Run 2,5 km: 7-15 jaar
 • NN Kids Run 1 km: 6-10 jaar
Wanneer sluit de inschrijving?

De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht.

Startbewijs overdragen

Kan ik mijn startbewijs overdragen?
We bieden alle individueel ingeschreven deelnemers de mogelijkheid hun startbewijs (inclusief eventueel extra aangekochte producten) over te dragen aan iemand anders via ons vraag en aanbod-platform. Klik hier voor het stappenplan voor het overdragen van een startbewijs.

Krijg ik als student korting op mijn inschrijving?

Studenten krijgen korting bij deelname aan de NN Marathon Rotterdam. De korting bedraagt € 5,00 voor de marathon en € 2,50 voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de City Run Rotterdam.

Voorwaarden Student Runs

 • Als student sta je ingeschreven aan een voltijdse dagopleiding aan een Nederlandse universiteit of een Nederlandse HBO-instelling.
 • Als je wil deelnemen aan de Student Runs dien je voorafgaande aan het evenement al een jaar student te zijn.
 • Je bent tussen de 16 en 30 jaar op de dag van het evenement (voor de NN Marathon Rotterdam geldt een minimale leeftijd van 20 jaar op de dag van het evenement).

Event info

Wanneer is de NN Marathon Rotterdam?

Als gevolg van de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de organisatie besloten om de NN Marathon Rotterdam te verplaatsen. De nieuwe datum voor de NN Marathon Rotterdam is bekend: 24 en 25 oktober 2020.

Waar is de start?

NN Kids Runs & City Run Rotterdam
- Start: ter hoogte van het WTC op de Coolsingel
- Reisadvies: reis naar metrostation Beurs en Blaak

AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam
- Start: Burgemeester van Walsumweg
- Reisadvies: reis naar metrostation Blaak

NN Marathon Rotterdam
- Start: Schiedamsedijk
- Reisadvies: reis naar metrostation Beurs

Mag ik mijn rugtas of camelbag meenemen in het startvak?

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom de NN Marathon Rotterdam.

Welke verzorging krijg ik onderweg?

Verzorging NN Marathon Rotterdam (42,195 km)

Tijdens de NN Marathon Rotterdam zullen verzorgingsposten met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) en water worden ingericht op ongeveer de volgende km-punten: 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km, 35 km en 40 km. Daarnaast zijn er sponsposten voorzien op de volgende km-punten: 12,5 km, 17,5 km, 22,5 km, 27,5 km, 32,5 km en 37,5 km. Direct na de finish is ook AA Drink Smart recovery, water en fruit beschikbaar. Om maag- en darmklachten te voorkomen, wordt er op de verzorgingsposten onderweg geen fruit aangereikt. We adviseren alle lopers gebruik te maken van de verzorgingsposten zoals je gewend bent tijdens je voorbereiding.

Veilig en verantwoord lopen

Het niet aanvullen van vochtverlies door zweten tijdens duursporten kan leiden tot afname van het prestatievermogen. Onvoldoende drinken kan uiteindelijk leiden tot medische problemen. Veel sporters lijken niet te weten dat niet alleen te weinig, maar ook te veel drinken hun gezondheid in gevaar kan brengen. Het op peil houden van een juist niveau van vloeistoffen en zouten in het lichaam, is bijzonder belangrijk.

Als je als atleet de weg op gaat, verliest het lichaam zowel vocht als zouten via het lichaamszweet op de huid en via de ademhaling. Processen die er voor zorgen dat je de verkoeling krijgt die je nodig hebt om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Het niet tijdig en in de juiste hoeveelheden aanvullen van het verlies aan lichaamsvocht, kan leiden tot uitdroging (door te weinig te drinken) en hyponatremia (door te veel te drinken een te kort aan zouten). Dit kan je prestatie, je psychische en je fysieke toestand beïnvloeden. Het aanvullen van vloeistof en zouten tot een optimaal niveau is zeer individueel en hangt af van de omgevingsomstandigheden (het weer), soort en intensiteit van de lichamelijke activiteit (snelheid) en persoonlijke factoren zoals mate van getraindheid, lichaamsgewicht en de kleding die je draagt.

Atleten hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. De juiste hoeveelheden drinken is een combinatie van kennis van je lichamelijke behoeften en de manier van drinken tijdens het lopen.

Verzorging AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam (10,55 km)

Tijdens de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zal er een verzorgingspost met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) en water worden ingericht op het 5-km punt. Direct na de finish is ook AA Drink-Iso Lemon, water en fruit beschikbaar.

Verzorging City Run Rotterdam (4,2 km) & NN Kids Runs (1 & 2,5 km)

Direct na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water en een flesje AA Drink-Iso Lemon.

Krijg ik een finishcertificaat?

Elke finisher krijgt een persoonlijk downloadable finishcertificaat. Deze is te vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina.

Krijg ik een finishfoto?

Marathon-photos.com is de officiële fotograaf voor de NN Marathon Rotterdam. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Op jouw uitslagenpagina staat de link waar jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.  

Is er douchegelegenheid?

Nee, er is in het marathonweekend geen douchegelegenheid.​

Kan ik na afloop mijn medaille laten graveren?

Ja, na afloop kun je direct jouw medaille laten graveren. In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor op zaterdag voor de City Run Rotterdam en de NN Kids Runs € 5,00 en op zondag voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de NN Marathon Rotterdam € 7,00.

Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je je medaille na afloop laten graveren, maar de kosten bedragen dan € 6,50 voor de NN Kids Runs en Mini Marathon. Voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de NN Marathon Rotterdam is het € 8,00.

Krijg ik een medaille?

Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finishstreep een medaille als herinnering aan het evenement. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd.

Is er een prijsuitreiking?

NN Marathon Rotterdam
Net als voorgaande jaren zijn er geldprijzen voor de eerste drie mannen en vrouwen vanaf categorie M35 en hoger.

Overige afstanden
Bij de City Run Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Bij deze afstanden zijn ereprijzen te winnen.

Let op: De bruto tijd is de officiële tijd.

Op welke km-punten staan er klokken?

Tijdens de NN Marathon Rotterdam staan op de volgende punten klokken:

 • Start
 • Elk 5 kilometerpunt
 • Halve-marathonpunt
 • 1000 en 500 meter voor de finish op de Coolsingel
 • Finish

Tijdens de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam vind je op de volgende punten klokken:

 • Start
 • 5 kilometerpunt
 • 10 kilomterpunt
 • Finish

Deelnemers aan de City Run Rotterdam zien onderweg op de volgende punten klokken staan:

 • Start
 • 1000 en 500 meter voor de finish op de Coolsingel
 • Finish
Wat zijn de tijdlimieten?
 • NN Marathon Rotterdam: 5 uur en 30 minuten (21, 1 km binnen 2u45, 28 km binnen 3u40)
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam: 1 uur en 20 minuten (6 km binnen 50 minuten, 9 km binnen 1 uur en 10 minuten)
 • City Run Rotterdam: 45 minuten

Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille.

Is er tijdregistratie?

Bij alle onderdelen van de NN Marathon Rotterdam zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Waar bevinden de toiletten zich?

Toiletten vind je bij de start (ook in de startvakken), elke 2,5 km langs het parcours en bij de wisselpunten van de TBI Business Runs.

Waar vind ik mijn uitslag?

Alle uitslagen worden direct na afloop op de website gepubliceerd. De bruto tijd is de officiële tijd. Uitslagen van eerdere edities vind je hier.

Wat is het wedstrijdreglement?

Op ons evenement is het wedstrijdreglement van de Atletiekunie en World Athletics van toepassing.

Overig

Wat is het goede doel van de NN Marathon Rotterdam?

Het goede doel voor de NN Marathon Rotterdam 2020 is KWF Kankerbestrijding.

Welke leeftijdscategorieën worden er bij de hele marathon gehanteerd?

Toekenning van de leeftijdscategorie bij de marathon vindt plaats aan de hand van jouw leeftijd op de dag van het evenement. Bekijk hier de indelingNet als voorgaande jaren zijn er geldprijzen voor de eerste drie mannen en vrouwen vanaf categorie M35 en hoger.

Overige afstanden
Bij de City Run Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Bij deze afstanden zijn ereprijzen te winnen.

Wat gebeurt er met gevonden voorwerpen?

Ben je waarde vollen spullen verloren (te denken aan telefoon, legitimatie, ov kaart, sleutels etc) neem dan per mail contact op met de organisatie.

Is er een halve marathon?

Nee, er is geen halve marathon voor individuele deelnemers. Wil je toch een halve marathon lopen? Schrijf je dan in voor de TBI Business Duo Marathon.

Waar kan ik overnachten?

Fris en uitgerust aan de start staan van de marathon? Maak het jezelf en jouw supporters daarom gemakkelijk en extra leuk en maak er een weekend Rotterdam van! Rotterdam.info biedt een overzicht van hippe hostels tot luxe (design)hotels: voor elke smaak en elk budget is een passende slaapplek te vinden.

Welke vrijwilligerstaken zijn er en hoe kan ik mij aanmelden als vrijwilliger?

Gedurende het hele jaar houden zo'n 35 vrijwilligers zich bezig met de organisatie van de NN Marathon Rotterdam. Op de dag zelf zetten zo'n 1.800 vrijwilligers zich in om alles op rolletjes te laten verlopen. De dag staat of valt met de hulp van onze vrijwilligers. 

Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag en een internationaal topsportevenement van dichtbij meemaken? Bekijk de spelregels eerst en kies op welke manier jij bij onze organisatie betrokken wilt zijn. Klik hier voor meer informatie.

Wat wordt er medisch geadviseerd?

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. Vaak zakt in Rotterdam 's middags de temperatuur zo'n 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>38 graden Celsius) voorafgaand (circa twee weken) aan het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Is er medische verzorging op het parcours?

Het medische team van de organisatie, bestaand uit artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen, werkt al jaren met een uitgeschreven protocol voor (onder andere) de signalering en behandeling van hitteberoerte. Dit protocol is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is verder afgestemd en gedeeld met ambulancepersoneel, gemeentelijke hulpdiensten en Rode Kruis. Herkenning en snelle behandeling van onder meer hitteberoerte staan centraal. Potentiele slachtoffers worden opgevangen in medische posten langs het parcours en bij de finish door specialistische artsen en verpleegkundigen. De organisatie en haar medische team weet, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat een koelbad een adequate behandelmethode is, maar dat met ons medische protocol ook heel snel en actief gekoeld kan worden met ijs en natte handdoeken.  Echter, er is in overleg met de medische commissie besloten om ter aanvulling op het bestaande medische protocol een koelbad bij de finish van de NN Marathon Rotterdam te plaatsen (Coolsingel) die - indien nodig - ingezet kan worden.

Om de 5 km is er een medische post waar Eerste Hulp kan worden verleend. Heb je hulp nodig of kun je onverhoopt niet meer verder, loop dan in een rustig tempo door naar de eerstvolgende verzorgings- of sponspost. Hier word je door medewerkers van het Rode Kruis of Rotterdam EHBO opgevangen.

Het is niet mogelijk om je op willekeurige plaatsen langs het parcours op te halen. Voor noodgevallen is er direct na de finish een locatie ingericht.

Wat houdt de SMS Service in?

De NN Marathon Rotterdam SMS-Service verstuurt via SMS de actuele netto tijden van ieder 5 km-punt, halve marathon-punt en finish.

Bij je inschrijving

Bij inschrijving kunnen deelnemers tot 3 mobiele telefoonnummers opgeven, zodat hun supporters op de hoogte worden gehouden van de de tussen tijden. De kosten voor de SMS service zijn € 5,- per opgegeven nummer.

Na je inschrijving

Alle doorkomsttijden - Als je je aanmeldt voor het SMS-abonnement, ontvang je doorkomsttijden op de 5, 10, 15, 20, HM, 25, 30, 35, 40 en finish. Je ontvangt dus max 10 berichten en stopt automatisch na het laatste bericht.  Per ontvangen bericht betaal je € 0,55. Stuur CC ‘startnummer’ ON naar nummer 4004 (bijv. CC 1234 ON). Wil je op enig moment geen nieuwe berichten meer ontvangen, stuur dan CC ‘startnummer’ OFF naar nummer 4004.

Laatste doorkomsttijd - Wanneer je niet van alle passages op de hoogte gehouden wilt worden, maar wel op enig moment de laatst bekende passage wilt ontvangen, kun je de SMS-update gebruiken. Stuur CC ‘startnummer’ naar nummer 4004 (bijv. CC 1234). Je ontvangt dan 1 bericht met de laatst doorkomsttijd. Voor dit bericht betaal je € 0,70.

Deze services zijn alleen mogelijk via Nederlandse 06-nummers en wanneer je niet een algemene blokkade op betaalde SMS-berichten actief hebt. De service is te gebruiken tot en met zondag 5 april 16.00 uur.

Ik wil meedoen aan wetenschappelijk onderzoek, hoe meld ik mij aan?

Blessures komen helaas relatief vaak voor bij hardlopers. De afgelopen jaren is het aantal hardloopblessures in Nederland zelfs toegenomen. Om dit een halt toe te roepen hebben onderzoekers van het Erasmus MC de SPRINT-studie opgezet. Met deze studie hebben de onderzoekers het doel om met een blessurepreventieprogramma het aantal blessures bij hardlopers te verminderen.

Doe je mee?

Om te kunnen onderzoeken of het blessurepreventieprogramma effectief is, zijn bijna 3500 hardlopers nodig die mee willen doen aan de SPRINT-studie.

Alle deelnemers aan de studie wordt gevraagd om vier maal een online vragenlijst in te vullen: direct nadat u zich heeft aangemeld voor het onderzoek, een maand voor het hardloopevenement waarvoor u zich heeft ingeschreven, een week voor het evenement en een maand na het evenement. Deze vragenlijsten gaan voornamelijk over uw training en over blessures. Uitnodigingen voor de vragenlijsten ontvangt u via de e-mail en het online invullen kost u ongeveer 10 tot 15 minuten per keer.

Na het invullen van de eerste vragenlijst vindt een loting plaats. Deze bepaalt in welke groep u terecht komt: de interventiegroep of controlegroep. Deelnemers in de interventiegroep krijgen toegang tot een online preventieprogramma. Dit programma bevat 10 onderdelen met concrete handvaten om het risico op blessures te verminderen. Er zitten geen verplichtingen aan hoe vaak u deze website of mobiele applicatie moet bezoeken of welke adviezen u gaat opvolgen. De deelnemers in de controlegroep hebben geen toegang tot de website en volgen hun gebruikelijke voorbereiding op het evenement.

Heb je interesse?

Vink dit aan op uw online inschrijfformulier, waarna de onderzoekers via e-mail contact met u zullen opnemen. Bij verdere vragen over de studie kunt u mailen naar SPRINT@erasmusmc.nl


NN Marathon Rotterdam: COVID-19 update

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het wel of niet doorgaan van de NN Marathon Rotterdam op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020 en bekijk hier de veelgestelde vragen.

Lees meer