Praktische info

Praktische info

Afstand wijzigen

Bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daarvan, plaats. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs tussen beide afstanden wordt voldaan.

Stappenplan voor wijzigen afstand

 1. Log in op je Mylaps account via het online inschrijfformulier. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “race wijzigen”:
 3. Kies jouw nieuwe afstand en klik op "doorgaan".
 4. Bij wijziging naar een lagere afstand dan waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats. Bij wijziging naar een hogere afstand dan waarvoor ingeschreven is, dient u het verschuldigde bedrag af te rekenen door op "afrekenen" te klikken.
Algemene voorwaarden

Bekijk hier de algemene voorwaarden.

Annuleren

Indien je niet kunt deelnemen aan de NN Marathon Rotterdam (42,195 km) heb je de mogelijkheid om jouw deelname te annuleren. Deze mogelijkheid bestaat alleen indien je de annuleringsregeling bij jouw inschrijving hebt afgenomen. 

Bekijk voor meer informatie over annuleren de algemene voorwaarden. Wil je je inschrijving annuleren? Dat kan tot en met 15 februari 2019 door het contactformulier in te vullen.

 

App

Ongeveer twee weken voor het evenement wordt de NN Marathon Rotterdam app van een update voorzien. Hierin vind je alles over:

 • De parcoursen
 • Bereikbaarheid
 • Track & Trace
 • Marathon Supporter
 • Selfie layers
Bereikbaarheid

Bekijk hier de uitgebreide bereikbaarheidspagina

Business Runs

Tijdens de NN Marathon Rotterdam kun je met je collega's een sportieve topprestatie neerzetten door deelname aan de TBI Business Runs. Deelname aan en trainen voor de TBI Business Runs zorgt niet alleen voor een goede onderlinge sfeer maar ook voor gezonde en actieve werknemers die bruisen van de energie. De TBI Business Runs bestaan uit de TBI Business Estafette Marathon en de TBI Business Duo Marathon.

Maak een keuze uit onderstaande onderdelen voor meer (praktische) informatie over:

Categorieën

Toekenning van de leeftijdscategorie bij de marathon vindt plaats aan de hand van jouw leeftijd op de dag van het evenement. Bekijk hier de indeling.

Net als voorgaande jaren zijn er geldprijzen voor de eerste drie mannen en vrouwen vanaf categorie M35 en hoger.

Overige afstanden
Bij de AD City Run Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Bij deze afstanden zijn ereprijzen te winnen.

Coachnummer

Enkel bij deelnemers aan de NN Kids Runs 1 km is het mogelijk om een extra coach nummer te bestellen. Deze is te bestellen via het online inschrijfformulier.

Datum

Zaterdag 6 april 2019

 • NN Kids Runs
 • AD City Run Rotterdam

Zondag 7 april 2019

 • NN Marathon Rotterdam
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam
 • TBI Business Runs
Deadline inschrijving

De inschrijving sluit zodra de limiet bereikt is. In de voorgaande edities is de limiet voortijdig bereikt.

Digitaal magazine

Proef alvast de sfeer van dit fantastische evenement en bekijk hier het NN Marathon Rotterdam terugblikmagazine. Laat dit een begin zijn van een geweldige reis die jij met ons gaat maken op weg naar zaterdag 6 en zondag 7 april.

Douches

Er is in het marathonweekend geen douchegelegenheid.​

Finish

De finish is vóór het Stadhuis op de Coolsingel. Je wordt verzocht na het passeren van de finishstreep door te lopen om zo voor een vlotte doorstroming te zorgen. Bij de finish dien je daarom de aanwijzingen van de organisatie strikt op te volgen.

In het verzorgingsgebied na de finish ontvang je afhankelijk van de temperatuur een plastic deken, jouw medaille en verdere verzorging. Er zijn kramen waar je water, AA Drink Iso-Lemon, bananen en thee kunt krijgen. Het afgezette gedeelte achter de finish is alleen toegankelijk voor deelnemers en de organisatie, dus niet voor toeschouwers of begeleiders. 

Finishcertificaat

Elke finisher krijgt een persoonlijk downloadable finishcertificaat. Deze is te vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina.

Finishfoto

Marathon-Photos is de officiële fotograaf voor de NN Marathon Rotterdam. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Op jouw uitslagenpagina staat de link waar jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.  

Gevonden voorwerpen

Gevonden voorwerpen worden verzameld bij de tasseninname op het Schouwburgplein in de eerste tent (de laagste nummers).

Goede doel

Het goede doel voor de NN Marathon Rotterdam 2019 is LINDA.foundation.

Graveren medaille

Laat je medaille direct graveren na je finish! In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor op zaterdag voor de AD City Run Rotterdam en de NN Kids Runs € 5,00 en op zondag voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de NN Marathon Rotterdam € 6,50.

Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je je medaille na afloop laten graveren, maar de kosten bedragen dan € 6,50 voor de NN Kids Runs en AD Mini Marathon. Voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de NN Marathon Rotterdam is het € 8,00.

Handleidingen voor inschrijven TBI Business Teams

Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande team? Lees dan deze praktische handleidingen door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een team
- Het stappenplan voor het deelnemen aan een bestaande team

Handleidingen voor inschrijven scholen/verenigingen

Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande groep? Lees dan deze praktische handleiding door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een groep

Hotel

Fris en uitgerust aan de start staan van de marathon? Maak het jezelf en jouw supporters daarom gemakkelijk en extra leuk en maak er een weekend Rotterdam van! Rotterdam.info biedt een overzicht van hippe hostels tot luxe (design)hotels: voor elke smaak en elk budget is een passende slaapplek te vinden.

Informatiebalie

Tijdens het weekend is de Marathon Sport Expo in het Postillon WTC hét trefpunt voor al je vragen. Hier vind je naast het wedstrijdsecretariaat, een informatiedesk en diverse hardloopstands.

Inschrijven

De inschrijving voor de 39e editie is geopend! Inschrijven kan voor de volgende onderdelen: 

 • NN Marathon Rotterdam 
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam - uitverkocht
 • TBI Business Runs
 • AD City Run
 • NN Kids Runs
Inschrijving wijzigen

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden. Wil je jouw inschrijving wijzigen? Log in met jouw account via my portal in het online inschrijfformulier.

Wil je jouw afstand wijzigen? Klik hier voor meer informatie.

Wil je je startnummer overdragen? Klik hier voor meer informatie.

Kerkdienst

De Marathon Kerkdienst is een kerkdienst, die aan de vooravond van de NN Marathon Rotterdam wordt gehouden en bedoeld voor zowel lopers als supporters van lopers. Geïnspireerd door vergelijkbare diensten in Berlijn, Londen en New York is deze dienst in 2006 ook naar Rotterdam gehaald.

De kerkdienst is uiteraard voor iedereen toegankelijk, maar wel gericht op lopers en hun supporters en duurt ongeveer een uur. Er wordt gebeden en een aantal vlot in het gehoor liggende liederen worden gezongen. Een goede gospelgroep neemt het voortouw. Dit jaar is dit het Blackgospelkoor Miracles uit Woerden, onder leiding van Chesron Ledes. De ‘preek’ is een bezinning op de grote loop van de volgende dag. Tijdens die bezinning wordt in de spiegel gekeken: zowel die van de Bijbel als die van de Marathon zelf.

Na afloop is er gelegenheid ook iets te drinken: koffie, thee, of fris. Dé plek om elkaar verder te ontmoeten, verwachtingen en loopervaringen uit te wisselen. Voor een echt goede voorbereiding kan deze dienst natuurlijk niet worden gemist!

Datum

Zaterdag 6 april 2019

Tijd

19.00 – 20.00 uur; mogelijkheid tot napraten

Locatie

Citykerk Het Steiger, Hang 18, Rotterdam

Voorgangers

Hubert Berbée en Guus Koelman

Kleding en tassen

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom de NN Marathon Rotterdam.

Kleedgelegenheid en tassenafgifte

Op zaterdag 6 april is er geen kleedgelegenheid en tassenafgifte mogelijk. Op zondag 7 april is kleedgelegenheid en tassenafgifte alleen beschikbaar voor deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam die dit bij het inschrijfformulier (t/m 28 februari) hebben aangevinkt (€ 1,50). 

Kleedgelegenheid

Op het startnummer staat het icoon kleedgelegenheid aangegeven waarmee je toegang hebt tot de kleedgelegenheid. Bij de ingang staan medewerkers van de organisatie die dit controleren, zonder startnummer met dit icoon heb je geen toegang tot de kleedgelegenheid. Supporters hebben tevens geen toegang tot de kleedgelegenheid.

Voor heren bevindt de kleedgelegenheid zich in De Doelen, ingang via Kruisplein (open van 8.00 tot 17.00 uur). Voor dames is de kleedgelegenheid in de Stadsschouwburg, ingang via Schouwburgplein (open van 8.00 tot 17.00 uur). Spullen achterlaten in de kleedgelegenheid is niet toegestaan, deze worden verwijderd.

Tassenafgifte

De tassenafgifte (open van 8.00 tot 17.00 uur) bevindt zich in tentjes op het Schouwburgplein. Hier kun je je tas (zonder waardevolle spullen) op eigen risico afgeven.

Je kunt jouw persoonlijke spullen alleen afgeven in de officiële NN Marathon Rotterdam doorzichtige deelnemerstas met je persoonlijke tassenlabel (label hangt aan je startnummer). Uit het oogpunt van veiligheid mogen geen eigen tassen worden achterlaten. Deelnemers aan de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam ontvangen deze bij het ophalen van het startnummer. Deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam ontvangen deze bij het ophalen van het deelnemersshirt.

Leeftijden

Voor de leeftijdlimieten gelden de leeftijden op de dag van het evenement:

 • NN Marathon Rotterdam: 20 jaar
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam: 14 jaar
 • AD City Run Rotterdam: 12 jaar
 • NN Kids Run 2,5 km: 10-15 jaar
 • NN Kids Run 1 km: 7-12 jaar
Marathon-Photos

Marathon-Photos.com is de officiële fotograaf voor de NN Marathon Rotterdam. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken langs het parcours en natuurlijk op de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat je startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera.

Marathon Sport Expo

Vrijdag 5 en zaterdag 6 april vindt de Marathon Sport Expo plaats. De Marathon Sport Expo vindt, net als voorgaande jaren, plaats in het Postillon WTC in hartje centrum Rotterdam. Op zondagochtend 7 april kun je hier tevens terecht bij het wedstrijdsecretariaat voor je startnummer of vragen over je deelname.

Openingstijden
Vrijdag 5 april: 10.00 - 20.00 uur
Zaterdag 6 april: 10.00 uur - 20.00 uur
Zondag 7 april: 07.00 uur - 10.00 uur

Medaille

Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finishstreep een medaille als herinnering aan het evenement. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd.

Medisch advies

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als he problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. Vaak zakt in Rotterdam 's middags de temperatuur zo'n 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Medische verzorging parcours

Het medische team van de organisatie, bestaand uit artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen, werkt al jaren met een uitgeschreven protocol voor (onder andere) de signalering en behandeling van hitteberoerte. Dit protocol is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is verder afgestemd en gedeeld met ambulancepersoneel, gemeentelijke hulpdiensten en Rode Kruis. Herkenning en snelle behandeling van onder meer hitteberoerte staan centraal. Potentiele slachtoffers worden opgevangen in medische posten langs het parcours en bij de finish door specialistische artsen en verpleegkundigen. De organisatie en haar medische team weet, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat een koelbad een adequate behandelmethode is, maar dat met ons medische protocol ook heel snel en actief gekoeld kan worden met ijs en natte handdoeken.  Echter, er is in overleg met de medische commissie besloten om ter aanvulling op het bestaande medische protocol een koelbad bij de finish van de NN Marathon Rotterdam te plaatsen (Coolsingel) die - indien nodig - ingezet kan worden.

Om de 5 km is er een medische post waar Eerste Hulp kan worden verleend. Heb je hulp nodig of kun je onverhoopt niet meer verder, loop dan in een rustig tempo door naar de eerstvolgende verzorgings- of sponspost. Hier word je door medewerkers van het Rode Kruis of Rotterdam EHBO opgevangen.

Het is niet mogelijk om je op willekeurige plaatsen langs het parcours op te halen. Voor noodgevallen is er direct na de finish een locatie ingericht.

Muziek langs het parcours

Op 7 april 2019 vindt zoals gebruikelijk de 'Heartbeat of Rotterdam' plaats. Tientallen bands, DJ' acts en orkesten staan langs het parcours van de NN Marathon Rotterdam om de lopers en supporters muzikaal te begeleiden. Wil jij je aanmelden als band, DJ of orkest? Stuur dan even een e-mail naar liselotte@basdezwart.nl.

Pacers

Pacers zijn tempomakers die een constante snelheid gedurende de race kunnen lopen. Je kunt deze zeer ervaren hardlopers volgen om zo zelf een constant tempo te lopen. Lees meer om je gratis aan te melden.

Parcours

Bekijk hier de parcourskaarten.

Pasta Party

Op zaterdag 6 april vindt de Pasta party plaats in het Postillion Convention Centre WTC. Hier kun je genieten van een heerlijk onbeperkt pastabuffet voor € 18,00.

Tickets kun je bestellen bij je inschrijving. Indien je wel bent ingeschreven, maar geen tickets besteld hebt, kom dan op vrijdag 5 en zaterdag 6 april naar de helpdesk op de Marathon Sport Expo. Hier worden ter plekke nog tickets verkocht zolang de voorraad strekt. Pinnen is mogelijk.

Programma

Bekijk hier het volledige programma van de NN Marathon Rotterdam.

Prijsuitreiking

NN Marathon Rotterdam
Net als voorgaande jaren zijn er geldprijzen voor de eerste drie mannen en vrouwen vanaf categorie M35 en hoger.

Overige afstanden
Bij de AD City Run Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Bij deze afstanden zijn ereprijzen te winnen.

Let op: De bruto tijd is de officiële tijd.

SMS Service

De NN Marathon Rotterdam SMS-Service verstuurt via SMS de actuele netto tijden van ieder 5 km-punt, halve marathon-punt en finish.

Bij je inschrijving

Bij inschrijving kunnen deelnemers tot 3 mobiele telefoonnummers opgeven, zodat hun supporters op de hoogte worden gehouden van de de tussen tijden. De kosten voor de SMS service zijn € 5,- per opgegeven nummer.

Na je inschrijving

Alle doorkomsttijden - Als je je aanmeldt voor het SMS-abonnement, ontvang je doorkomsttijden op de 5, 10, 15, 20, HM, 25, 30, 35, 40 en finish. Je ontvangt dus max 10 berichten en stopt automatisch na het laatste bericht.  Per ontvangen bericht betaal je € 0,55. Stuur CC ‘startnummer’ ON naar nummer 4004 (bijv. CC 1234 ON). Wil je op enig moment geen nieuwe berichten meer ontvangen, stuur dan CC ‘startnummer’ OFF naar nummer 4004.

Laatste doorkomsttijd - Wanneer je niet van alle passages op de hoogte gehouden wilt worden, maar wel op enig moment de laatst bekende passage wilt ontvangen, kun je de SMS-update gebruiken. Stuur CC ‘startnummer’ naar nummer 4004 (bijv. CC 1234). Je ontvangt dan 1 bericht met de laatst doorkomsttijd. Voor dit bericht betaal je € 0,70.

Deze services zijn alleen mogelijk via Nederlandse 06-nummers en wanneer je niet een algemene blokkade op betaalde SMS-berichten actief hebt. De service is te gebruiken tot en met zondag 7 april 16.00 uur.

Startnummer

Startnummer toegestuurd

Alleen deelnemers aan de NN Kids Runs krijgen hun startnummer eind maart toegestuurd indien je voor 11 maart hebt ingeschreven. Indien je hebt ingeschreven vanaf 11 maart, dan kun jij jouw startnummer ophalen op de Marathon Sport Expo. Deelnemers aan de TBI Business Estafette Marathon en TBI Business Duo Marathon krijgen hun startnummer eind maart toegestuurd indien jullie voor 4 maart staan ingeschreven. Indien jullie staan ingeschreven vanaf 4 maart, dan kan de contactpersoon het startpakket ophalen op de Marathon Sport Expo. 

Startnummer ophalen

Het startnummer krijg je niet toegestuurd als je deelneemt aan de NN Marathon Rotterdam, AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam of de AD City Run Rotterdam. Het startnummer kan alleen tijdens het marathonweekend op de Marathon Sport Expo worden afgehaald met het afhaalbewijs dat je van ons ontvangt per e-mail.

De afhaalbewijzen worden in de week van 25 maart verstuurd naar het e-mailadres waarmee jij je hebt ingeschreven. Jouw startnummer wordt dus niet thuis gestuurd. Lees onderstaande informatie goed door over het ophalen van het startnummer.

Download jouw afhaalbewijs uit jouw mail én print het uit. Uitsluitend op vertoon van jouw geprinte afhaalbewijs krijg je op de Marathon Sport Expo jouw startnummer overhandigd. Bij de uitgiftetafels staan borden met startnummerreeksen, zodat jij snel kunt zien waar jij jouw nummer kunt afhalen. Eventueel kan het startnummer door een ander persoon worden opgehaald in ruil voor het geprinte afhaalbewijs. Het startnummer daarentegen is strikt persoonlijk en mag niet zonder toestemming vooraf van de organisatie aan een ander worden overgedragen. 

De aan jou toegekende startwave en starttijd staan op jouw afhaalbewijs. Let op: het is niet mogelijk om van startwave te wijzigen.

Geen afhaalbewijs ontvangen?

De afhaalbewijzen worden in de week van 25 maart verstuurd. Het is mogelijk dat de nieuwsbrief met het afhaalbewijs in jouw spambox terecht komt. Controleer ook die box. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, of je bent afgemeld voor onze nieuwsbrieven, kom dan naar de balie "Kopie afhaalbewijs" op de Marathon Sport Expo, dan ontvang je ter plekke een kopie afhaalbewijs. Het is niet mogelijk om per e-mail nogmaals een afhaalbewijs te sturen.

Openingstijden 

 • Vrijdag 5 april: 10.00 uur - 20.00 uur
 • Zaterdag 6 april: 10.00 uur - 20.00 uur
 • Zondag 7 april: 07.00 uur - 10.00 uur

Overige info

Deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam ontvangen twee startnummers, één startnummer met Tag voor tijdregistratie moet je goed zichtbaar op de borst dragen en het tweede startnummer (zonder Tag) op de rug. Voor de bevestiging ontvang je veiligheidsspelden van de organisatie. Deelnemers aan de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en AD City Run Rotterdam ontvangen één startnummer, je dient dit duidelijk zichtbaar op je borst te dragen.

Op de achterkant van het startnummer (dat je op je borst draagt) moet je je medische gegevens invullen. Dit is erg belangrijk; zo kan de organisatie adequaat handelen in geval van calamiteiten.

Startnummer overdragen

Indien je onverhoopt niet kunt deelnemen aan het evenement en toch een startnummer hebt gekocht, kun je je startnummer laten overschrijven op een andere naam. Hieronder lees je alle informatie. 

Overdragen met voornaam op startnummer

In verband met het bestellen van de startnummers is het overschrijven van een startnummer met bedrukking van voornaam mogelijk t/m 10 maart. Na 10 maart worden de startnummers bedrukt en is het niet meer mogelijk jouw voornaam op het startnummer te drukken. 

Overdragen met naam in de online uitslagen

Het is na 10 maart nog steeds mogelijk om je startnummer over te dragen zodat de naam in de uitslagen goed staat. Het afhaalbewijs wordt dan opgestuurd naar degene die staat ingeschreven en dient onderling te worden overdragen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de lopers. Zonder fysiek afhaalbewijs heb je geen toegang mogelijk om jouw startnummer te ontvangen op de Marathon Expo, dus zorg dat je dit vooraf met elkaar afstemt. Deze mogelijkheid kan t/m zaterdag 6 april en alleen via dit online systeem. Het is niet mogelijk om dit ter plekke op het wedstrijdsecretariaat te regelen.

Stappenplan voor overdragen

 1. Log in op je Mylaps account via deze link. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “registratie overdragen”:
 3. Vul de naam en het email adres in van degene die jouw startbewijs gaat overnemen en klik op “doorgaan”.
 4. Degene die jouw startbewijs overneemt ontvangt nu een mail om de overdracht te voltooien.
 5. De nieuwe persoonsgegevens worden door hem/haar ingevoerd en eventuele producten kunnen nog worden bijgekocht. Let op! Heb jij al producten aangeschaft laat dit degene die jouw startbewijs overneemt dan weten zodat dit niet dubbel wordt besteld.
 6. Als bij de laatste stap €5,- is betaald voor de overdracht is de overdracht geslaagd!

Betaling

De eventuele betaling voor het overnemen van het startnummer dient onderling geregeld te worden.

Startwaves

Bekijk hier de plattegrond van de startwaves op zondag.

Jouw afhaalbewijs met daarop de aan jouw toegekende startwave en starttijd wordt per mail gestuurd. De indeling van de startwaves wordt bepaald op basis van jouw opgegeven verwachte eindtijd in het inschrijfformulier. Jouw startwave vind je ook op jouw startnummer.

Op de marathonafstand wordt er gestart in vijf startwaves. Bij de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam in drie startwaves. Zorg dat je minimaal 15-30 minuten voor de start in je startwave staat opgesteld. Bij de AD City Run Rotterdam is er slechts 1 start en zijn er dus geen verschillende startwaves. 

NN Marathon Rotterdam
Na invoer van jouw persoonlijke gegevens in het inschrijfformulier wordt binnen enkele seconden gecontroleerd of wij een eindtijd (na 1 april 2017) van jou hebben gevonden die recht geeft op startvak A, B of C.

 • Voor vak A geldt een tijd van  < 2.30 uur.
 • Voor vak B geldt een tijd tussen 2.30 en 2.45 uur.
 • Voor vak C geldt een tijd tussen 2.45 en 3. 00 uur.

Indien van toepassing wordt het startvak A, B of C (met daarachter jouw beste marathontijd en plaats) automatisch getoond. Je dient dit vak nog wel even aan te vinken.

Wijzigen van startwave is niet meer mogelijk.

AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam
Na invoer van jouw persoonlijke gegevens wordt binnen enkele seconden gecontroleerd of wij een eindtijd (na 1 april 2017) van jou hebben gevonden die recht geeft op startvak A (< 0.45 uur).

Indien van toepassing wordt het startvak A (met daarachter jouw beste 10 km-tijd en plaats) automatisch getoond. Je dient dit vakje nog wel even aan te vinken.

Studentenkorting

Studenten krijgen korting bij deelname aan de NN Marathon Rotterdam. De korting bedraagt € 5,00 voor de marathon en € 2,50 voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de AD City Run Rotterdam.

Voorwaarden Student Runs

 • Als student sta je ingeschreven aan een voltijdse dagopleiding aan een Nederlandse universiteit of een Nederlandse HBO-instelling.
 • Als je wil deelnemen aan de Student Runs dien je voorafgaande aan het evenement al een jaar student te zijn.
 • Je bent tussen de 16 en 30 jaar op de dag van het evenement (voor de NN Marathon Rotterdam geldt een minimale leeftijd van 20 jaar op de dag van het evenement).
Tassenafgifte en kleedgelegenheid

Op zaterdag 6 april is er geen kleedgelegenheid en tassenafgifte mogelijk. Op zondag 7 april is kleedgelegenheid en tassenafgifte alleen beschikbaar voor deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam die dit bij het inschrijfformulier (t/m 28 februari) hebben aangevinkt (€ 1,50). 

Kleedgelegenheid

Op het startnummer staat het icoon kleedgelegenheid aangegeven waarmee je toegang hebt tot de kleedgelegenheid. Bij de ingang staan medewerkers van de organisatie die dit controleren, zonder startnummer met dit icoon heb je geen toegang tot de kleedgelegenheid. Supporters hebben tevens geen toegang tot de kleedgelegenheid.

Voor heren bevindt de kleedgelegenheid zich in De Doelen, ingang via Kruisplein (open van 8.00 tot 17.00 uur). Voor dames is de kleedgelegenheid in de Stadsschouwburg, ingang via Schouwburgplein (open van 8.00 tot 17.00 uur). Spullen achterlaten in de kleedgelegenheid is niet toegestaan, deze worden verwijderd.

Tassenafgifte

De tassenafgifte (open van 8.00 tot 17.00 uur) bevindt zich in tentjes op het Schouwburgplein. Hier kun je je tas (zonder waardevolle spullen) op eigen risico afgeven.

Je kunt jouw persoonlijke spullen alleen afgeven in de officiële NN Marathon Rotterdam doorzichtige deelnemerstas met je persoonlijke tassenlabel (label hangt aan je startnummer). Uit het oogpunt van veiligheid mogen geen eigen tassen worden achterlaten. Deelnemers aan de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam ontvangen deze bij het ophalen van het startnummer. Deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam ontvangen deze bij het ophalen van het deelnemersshirt.

Tijdsaanduiding

Tijdens de NN Marathon Rotterdam staan op de volgende punten klokken:

 • Start
 • Elk 5 kilometerpunt
 • Halve-marathonpunt
 • 1000 en 500 meter voor de finish op de Coolsingel
 • Finish

Tijdens de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam vind je op de volgende punten klokken:

 • Start
 • 5 kilometerpunt
 • 10 kilomterpunt
 • Finish

Deelnemers aan de AD City Run Rotterdam zien onderweg op de volgende punten klokken staan:

 • Start
 • 1000 en 500 meter voor de finish op de Coolsingel
 • Finish
Tijdlimieten
NN Marathon Rotterdam 5 uur en 30 minuten
AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam 1 uur en 20 minuten
AD City Run Rotterdam 45 minuten


Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille.

Tijdregistratie

MYLAPS BibTag
Bij alle onderdelen van de NN Marathon Rotterdam zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Toiletten

Toiletten vind je bij de start (ook in de startvakken), elke 2,5 km langs het parcours en bij de wisselpunten van de TBI Business Runs.

T-shirt (New Balance)

Alle deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam (de marathonafstand) ontvangen gratis een functioneel New Balance loopshirt. Dit shirt ontvang je bij het ophalen van je startnummer op de Marathon Sport Expo. Bij je inschrijving kun je jouw gewenste maat aangeven, zolang de voorraad van de betreffende maat strekt. Deelnemers aan de 1/4 Marathon Rotterdam kunnen een New Balance hardloopshirt bestellen bij hun inschrijving voor € 20,- zolang de voorraad strekt.

New Balance shirt NN Marathon Rotterdam 

New Balance shirt AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam

Beschikbare maten (XS tot XL)

 

Uitslagen eerdere edities

Alle uitslagen van de NN Marathon Rotterdam staan op de dag van het evenement op de website. De bruto tijd is de officiële tijd.

Uitslagen van eerdere edities vind je hier.

Verzorging

Verzorging NN Marathon Rotterdam (42,195 km)

Tijdens de NN Marathon Rotterdam zullen verzorgingsposten met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) en water (via Smart Drinking drinksysteem) worden ingericht op ongeveer de volgende km-punten: 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km, 35 km en 40 km. Daarnaast zijn er sponsposten voorzien op de volgende km-punten: 12,5 km, 17,5 km, 22,5 km, 27,5 km, 32,5 km en 37,5 km. Direct na de finish is ook AA Drink-Iso Lemon, water en fruit beschikbaar. Om maag- en darmklachten te voorkomen, wordt er op de verzorgingsposten onderweg geen fruit aangereikt. We adviseren alle lopers gebruik te maken van de verzorgingsposten zoals je gewend bent tijdens je voorbereiding.

Veilig en verantwoord lopen

Het niet aanvullen van vochtverlies door zweten tijdens duursporten kan leiden tot afname van het prestatievermogen. Onvoldoende drinken kan uiteindelijk leiden tot medische problemen. Veel sporters lijken niet te weten dat niet alleen te weinig, maar ook te veel drinken hun gezondheid in gevaar kan brengen. Het op peil houden van een juist niveau van vloeistoffen en zouten in het lichaam, is bijzonder belangrijk.

Als je als atleet de weg op gaat, verliest het lichaam zowel vocht als zouten via het lichaamszweet op de huid en via de ademhaling. Processen die er voor zorgen dat je de verkoeling krijgt die je nodig hebt om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Het niet tijdig en in de juiste hoeveelheden aanvullen van het verlies aan lichaamsvocht, kan leiden tot uitdroging (door te weinig te drinken) en hyponatremia (door te veel te drinken een te kort aan zouten). Dit kan je prestatie, je psychische en je fysieke toestand beïnvloeden. Het aanvullen van vloeistof en zouten tot een optimaal niveau is zeer individueel en hangt af van de omgevingsomstandigheden (het weer), soort en intensiteit van de lichamelijke activiteit (snelheid) en persoonlijke factoren zoals mate van getraindheid, lichaamsgewicht en de kleding die je draagt.

Atleten hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. De juiste hoeveelheden drinken is een combinatie van kennis van je lichamelijke behoeften en de manier van drinken tijdens het lopen.

Smart Drinking

De manier waarop het drinken aan de atleten wordt aangeboden (systeem van drinkposten) draagt in belangrijke mate bij aan het plezier dat je hebt tijdens het lopen. Het drinkuitgiftesysteem moet je in staat stellen met gemak en zonder onderbrekingen in het wedstrijdritme, de juiste hoeveelheden te drinken, ongeacht de snelheid waar mee je loopt. Ook ongemakken als morsen en niet precies weten hoeveel je hebt gedronken, is geen bijdrage aan lopen met plezier.

Het drinksysteem (gepatenteerd) van de NN Marathon Rotterdam, ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft, afdeling industriële vormgeving, verdient daarom met recht de naam: Smart Drinking, running safe while enjoying the race.

De organisatie van de NN Marathon Rotterdam adviseert je om je eigen, individuele behoeftes aan vocht te bepalen en om bekend te worden met het drinksysteem, zodat het vochtniveau op het juiste peil kan worden gehouden. Klik daarom hier voor verdere informatie over drinken tijdens het lopen en voor aanbevelingen voor individuele vochtvereisten. Klik hier voor het drinken in de praktijk.

Verzorging AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam (10,55 km)

Tijdens de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zal er een verzorgingspost met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) en water worden ingericht op het 5-km punt. Direct na de finish is ook AA Drink-Iso Lemon, water en fruit beschikbaar.

Verzorging AD City Run Rotterdam (4,2 km) & NN Kids Runs (1 & 2,5 km)

Direct na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water en een flesje AA Drink-Iso Lemon.

Voorbereiding

Nu je inschrijving rond is ga je de volgende stap zetten in jouw voorbereiding naar het marathonweekend. Wij kunnen jou hiermee helpen samen met het geven van trainingscursussen en de expertise van Energylab professionals. Hieronder lees je daar meer over.

Road2Rotterdam Trainingslopen - Doel 42,195 km

In aanloop naar de NN Marathon Rotterdam worden er door heel Nederland trainingslopen georganiseerd. De Road2Rotterdam trainingslopen vinden plaats in de regio's Rotterdam, Breda, Groningen, Brunssum, Nijmegen, Vught en Landsmeer. Het doel van de trainingslopen is je optimaal voor te bereiden op de ruim 42 kilometer van de NN Marathon Rotterdam. Daarnaast geven de trainingslopen je de kans om de noodzakelijke lange duurlopen gezamenlijk te lopen.

Klik hier voor meer informatie. 

Training AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam - Doel 10,55 km

Wil jij meedoen aan de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam? Dan bieden wij een ideale voorbereiding om vanaf begin 2019 toe te trainen naar de 10,55 km van de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie

Energy Lab

Meer uit jezelf halen, dat is wat wij nastreven. Heb je weleens nagedacht over hoe jij jezelf kunt verbeteren met behulp van conditietesten, complete bodyscans of steunzoolanalyses? Energy Lab biedt deze professionele dienstverleningen aan voor zowel de recreatieve sporter als de topsporter.

Onze dienstverleningen in het lab zijn erop gericht om jou op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier te helpen in het realiseren van je sportieve ambities. Dit doen we via een uitgebreid aanbod aan o.a. conditietesten, steunzoolanalyses, bodyscans en voedingsadvies. 

MyEnergyLab is een ideaal online trainingsplatform om verantwoord jouw sportieve doel te bereiken. Je kunt het schema aanschaffen bij jouw inschrijving voor de NN Marathon Rotterdam. Wij bieden een speciale actie aan: € 5,00 voor een trainingsschema van 8 tot 24 weken. De normale prijs is € 1,- per week. Nadat jouw inschrijving is ontvangen, krijg je binnen enkele dagen een e-mail van MyEnergyLab met je persoonlijke vouchercode.

Wij helpen graag om Business Teams topfit en blessurevrij aan de start te krijgen. Energy@Work staat voor het uitwerken en implementeren van duurzame beweeg- en gezondheidscampagnes op maat voor bedrijven. Betrokken, fitte en mentaal sterke werknemers vormen immers het belangrijkste kapitaal van elk bedrijf. 

Warming-up

Het is niet mogelijk een warming-up op het parcours te houden. Volg altijd de instructies van de officials op.

Wedstrijdreglement

Op ons evenement is het wedstrijdreglement van de Atletiekunie en IAAF van toepassing.

Wisselpunten Business Runs

Wisselpunt Business Duo Marathon

Wisselpunt Halve Marathon (wisselpunt 2 voor deelnemers aan de Business Estafette Marathon) – Dorpsweg (21 km)
Finish: Coolsingel

De deelnemers lopen ieder een halve marathon (21 km). Het wisselpunt is herkenbaar aan de grote borden in de wisselzone met opschrift “wisselpunt 2”. De wisselpuntvakken bevinden zich parallel aan het marathonparcours. Voor het wisselpunt worden de lopers van het parcours afgeleid en na het wisselpunt komt men weer op het marathonparcours. Houd je aan de instructies van de medewerkers van de organisatie op de wisselpunten. Spreek van tevoren een plek af in de wisselzone voor een snelle wissel.

Wisselpunten Business Estafette Marathon

Wisselpunt 1: Pascalweg (9 km)
Wisselpunt 2: Dorpsweg (21 km)
Wisselpunt 3: Mariniersweg (29,5 km)
Finish: Coolsingel

De deelnemers lopen aldus resp. 9 km – 12 km – 8,5 km – 12,5 km. De wisselpunten zijn herkenbaar aan de grote borden in de wisselzone met opschrift “wisselpunt” 1, 2 of 3. De wisselpuntvakken bevinden zich parallel aan het marathonparcours. Voor het wisselpunt worden de lopers van het parcours afgeleid en na het wisselpunt komt men weer op het marathonparcours. Houd je aan de instructies van de medewerkers van de organisatie op de wisselpunten. Spreek van te voren een plek af in de wisselzone voor een snelle wissel.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Erasmus MC afdeling Spoedeisende Hulp, Acute Interne Geneeskunde en afdeling huisartsgeneeskunde zijn partner van de NN Marathon Rotterdam Golazo Sports. Gezamenlijk werken we aan wetenschappelijk onderzoek om de hardloper zo goed mogelijk van adviseren. Onderzoekstitel: “The Rotterdam Marathon Study Group”

Heb jij dat ook? Je bent aan het trainen voor een hardloop evenement en hebt vragen over voeding, gezondheid, prestatie, lichamelijke klachten of een blessure. Vaak kun je geen antwoord vinden op je vraag, omdat daar nog nooit wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

De medische commissie van Golazo Sports is zeer geïnteresseerd in die vragen van hardlopers. Om bovenstaande reden vragen wij in het inschrijfformulier of jij als deelnemer wilt meewerken aan dit onderzoek.