FAQ's

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder onze lijst met veelgestelde vragen over de NN Marathon Rotterdam. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de organisatie.

Categorieën


Inschrijving

Wanneer start de inschrijving?

De inschrijving voor de NN Marathon Rotterdam 2020 is geopend. Klik hier om je in te schrijven. 

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?

Als je je hebt ingeschreven, ontvang je automatisch een bevestiging per e-mail. Zorg dus dat jouw e-mailadres correct is ingevuld.

Heb je geen bevestigingsmail ontvangen? Het kans soms even duren voordat je de bevestigingsmail ontvangt. Controleer ook je spam folder als je de e-mail niet binnen 30 minuten hebt ontvangen. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, neem dan contact op met de organisatie.

Ik wil gebruikmaken van kleedgelegenheid en tassenafgifte, waar geef ik dit aan?

Op zaterdag 4 april is er geen kleedgelegenheid en tassenafgifte mogelijk. Op zondag 5 april is kleedgelegenheid en tassenafgifte alleen beschikbaar voor deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam die dit bij het inschrijfformulier hebben aangevinkt (€ 1,50). Het is niet meer mogelijk om tassenafgifte te bestellen. Let op: de maximale afmetingen voor tassen is 30 (l)x 20 (b) x 50 (h).

Hoe kan ik inschrijven als bedrijf?

Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande team? Lees dan deze praktische handleidingen door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een team
- Het stappenplan voor het deelnemen aan een bestaande team

Hoe kan ik inschrijven als school?

Heb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande groep? Lees dan deze praktische handleiding door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een groep

Kan ik een event shirt bestellen?

Alle deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam (de marathonafstand) ontvangen gratis een event shirt. Bij je inschrijving kun je jouw gewenste maat aangeven, zolang de voorraad van de betreffende maat strekt. Bekijk het shirt hier in het groot.

Deelnemers aan de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam kunnen een event shirt bestellen bij hun inschrijving voor € 20,- zolang de voorraad strekt. Bekijk het shirt hier in het groot.

Bekijk hieronder de maattabellen (in centimeters).

Hoe bestel ik een coachnummer voor de 1 km?

Enkel bij deelnemers aan de NN Kids Runs 1 km is het mogelijk om een extra coach nummer te bestellen. Deze is te bestellen via het online inschrijfformulier.

Krijg ik als student korting op mijn inschrijving?

Studenten krijgen korting bij deelname aan de NN Marathon Rotterdam. De korting bedraagt € 5,00 voor de marathon en € 2,50 voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de City Run Rotterdam.

Voorwaarden Student Runs

 • Als student sta je ingeschreven aan een voltijdse dagopleiding aan een Nederlandse universiteit of een Nederlandse HBO-instelling.
 • Als je wil deelnemen aan de Student Runs dien je voorafgaande aan het evenement al een jaar student te zijn.
 • Je bent tussen de 16 en 30 jaar op de dag van het evenement (voor de NN Marathon Rotterdam geldt een minimale leeftijd van 20 jaar op de dag van het evenement).
Welke leeftijd moet ik hebben om deel te mogen nemen?

Voor de leeftijdlimieten gelden de leeftijden op de dag van het evenement:

 • NN Marathon Rotterdam: 20 jaar
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam: 14 jaar
 • City Run Rotterdam: 12 jaar
 • NN Kids Run 2,5 km: 7-15 jaar
 • NN Kids Run 1 km: 6-10 jaar
Kan ik van startwave wijzigen?

De indeling van de startwaves voor de 1/4 en de hele marathon wordt bepaald op basis van jouw opgegeven verwachte eindtijd in het inschrijfformulier. In verband met de productie van de startnummers is het mogelijk om tot en met 11 maart je verwachte eindtijd in te vullen. Vanaf 12 maart worden alle deelnemers automatisch in de laatste startwave ingedeeld. Let op: Wijzigen van startwave is dan niet meer mogelijk. 

NN Marathon Rotterdam
Na invoer van jouw persoonlijke gegevens in het inschrijfformulier wordt binnen enkele seconden gecontroleerd of wij een eindtijd (na 1 april 2018) van jou hebben gevonden die recht geeft op startvak A, B of C.

 • Voor vak A geldt een tijd van  < 2.30 uur.
 • Voor vak B geldt een tijd tussen 2.30 en 2.45 uur.
 • Voor vak C geldt een tijd tussen 2.45 en 3. 00 uur.

Indien van toepassing wordt het startvak A, B of C (met daarachter jouw beste marathontijd en plaats) automatisch getoond. Je dient dit vak nog wel even aan te vinken.

Wijzigen van startwave is niet meer mogelijk.

AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam
Na invoer van jouw persoonlijke gegevens wordt binnen enkele seconden gecontroleerd of wij een eindtijd (na 1 april 2018) van jou hebben gevonden die recht geeft op startvak A (< 0.45 uur).

Indien van toepassing wordt het startvak A (met daarachter jouw beste 10 km-tijd en plaats) automatisch getoond. Je dient dit vakje nog wel even aan te vinken.

Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden. Wil je jouw inschrijving wijzigen? Log in met jouw account.

Let op: het is niet mogelijk om zelf jouw naam, e-mailaders geboortedatum of geslacht aan te passen. Neem hiervoor contact op met de organisatie. 

Kan ik mijn afstand wijzigen?

Ja. Van afstand wijzigen is mogelijk mits deze afstand nog niet is uitverkocht. Bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daarvan, plaats. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs tussen beide afstanden wordt voldaan. Let op: Als jij jouw afstand van de hele marathon naar een lagere afstand wijzigt vervalt het gratis shirt. Het gratis marathon shirt ontvang je alleen bij de hele marathon afstand.

Stappenplan voor wijzigen afstand

 1. Log in op je account. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “race wijzigen”:
 3. Kies jouw nieuwe afstand en klik op "doorgaan".
 4. Bij wijziging naar een lagere afstand dan waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats. Bij wijziging naar een hogere afstand dan waarvoor ingeschreven is, dient u het verschuldigde bedrag af te rekenen door op "afrekenen" te klikken.
Kan ik mijn startnummer overdragen aan iemand anders?

Indien je onverhoopt niet kunt deelnemen aan het evenement en toch een startnummer hebt gekocht, kun je je startnummer laten overschrijven op een andere naam. Hieronder lees je alle informatie. 

Overdragen met voornaam op startnummer

In verband met het bestellen van de startnummers is het overschrijven van een startnummer met bedrukking van voornaam mogelijk t/m 12 maart. Vanaf 13 maart worden de startnummers bedrukt en is het niet meer mogelijk jouw voornaam op het startnummer te drukken. 

Overdragen met naam in de online uitslagen

Het is vanaf 13 maart nog steeds mogelijk om je startnummer over te dragen zodat de naam in de uitslagen goed staat. Het afhaalbewijs wordt dan opgestuurd naar degene die eerst stond ingeschreven en dient onderling te worden overdragen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de lopers. Zonder fysiek afhaalbewijs heb je geen toegang mogelijk om jouw startnummer te ontvangen op de Marathon Expo, dus zorg dat je dit vooraf met elkaar afstemt. Het overdragen van startnummers kan t/m zaterdag 4 april en kan alleen via jouw account. Het is niet mogelijk om dit ter plekke op de Marathon Sport Expo te regelen.

Stappenplan voor overdragen

 1. Log in op je account. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “registratie overdragen”:
 3. Vul de naam en het email adres in van degene die jouw startbewijs gaat overnemen en klik op “doorgaan”.
 4. Degene die jouw startbewijs overneemt ontvangt nu een mail om de overdracht te voltooien.
 5. De nieuwe persoonsgegevens worden door hem/haar ingevoerd en eventuele producten kunnen nog worden bijgekocht. Let op! Heb jij al producten aangeschaft laat dit degene die jouw startbewijs overneemt dan weten zodat dit niet dubbel wordt besteld.
 6. Als bij de laatste stap €5,- is betaald voor de overdracht is de overdracht geslaagd!

Betaling

De eventuele betaling voor het overnemen van het startnummer dient onderling geregeld te worden.

Kan ik mijn inschrijving annuleren?

Je kunt alleen annuleren indien je staat ingeschreven voor de NN Marathon Rotterdam (42,195 km) én je een annuleringsregeling bij jouw inschrijving hebt afgenomen. Bekijk voor meer informatie over annuleren de algemene voorwaarden. Annuleringsverzoeken dienen uiterlijk 16 februari 2020 via het contactformulier te worden ingediend. 

Wanneer sluit de inschrijving?

De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht.

Hoe kan ik mij aanmelden voor de Pasta Party?

Op zaterdag 4 april vindt de Pasta party plaats in het Postillion Convention Centre WTC. Hier kun je genieten van een heerlijk onbeperkt pastabuffet voor € 18,00.

Tickets kun je bestellen bij je inschrijving. Indien je wel bent ingeschreven, maar geen tickets besteld hebt, kom dan op vrijdag 3 en zaterdag 4 april naar de helpdesk op de Marathon Sport Expo. Hier worden ter plekke nog tickets verkocht zolang de voorraad strekt. Pinnen is mogelijk.

Wat zijn de algemene voorwaarden?

Hier kun je de algemene voorwaarden vinden.

Race day

Wanneer is de NN Marathon Rotterdam?

Zaterdag 4 april 2020

 • NN Kids Runs
 • City Run Rotterdam

Zondag 5 april 2020

 • NN Marathon Rotterdam
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam
 • TBI Business Runs
Waar en wanneer is de Marathon Sport Expo?

Vrijdag 3 en zaterdag 4 april vindt de Marathon Sport Expo plaats. De Marathon Sport Expo vindt, net als voorgaande jaren, plaats in het Postillon WTC in hartje centrum Rotterdam. Op zondagochtend 5 april kun je hier tevens terecht bij de helpdesk voor je startnummer of vragen over je deelname.

Openingstijden
Vrijdag 3 april: 10.00 - 20.00 uur
Zaterdag 4 april: 10.00 uur - 20.00 uur
Zondag 5 april: 07.00 uur - 10.00 uur

Krijg ik mijn startnummer toegestuurd of moet ik hem ophalen?

Startnummer toegestuurd

Alleen deelnemers aan de NN Kids Runs krijgen hun startnummer eind maart toegestuurd indien je vóór 9 maart hebt ingeschreven. Indien je hebt ingeschreven vanaf 9 maart, dan kun jij jouw startnummer ophalen op de Marathon Sport Expo. Deelnemers aan de TBI Business Runs krijgen hun startnummer eind maart toegestuurd indien het team voor 4 maart staat ingeschreven. Indien jullie hebben ingeschreven vanaf 4 maart, dan kan de contactpersoon het startpakket ophalen op de Marathon Sport Expo. 

Startnummer ophalen

Het startnummer krijg je niet toegestuurd als je deelneemt aan de NN Marathon Rotterdam, AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam of de City Run Rotterdam. Het startnummer kan alleen tijdens het marathonweekend op de Marathon Sport Expo worden afgehaald met het afhaalbewijs dat je van ons ontvangt per e-mail.

Download jouw afhaalbewijs uit jouw mail én print het uit. Uitsluitend op vertoon van jouw geprinte afhaalbewijs krijg je op de Marathon Sport Expo jouw startnummer overhandigd. Eventueel kan het startnummer door een ander persoon worden opgehaald in ruil voor het geprinte afhaalbewijs. Het startnummer daarentegen is strikt persoonlijk en mag niet zonder toestemming vooraf van de organisatie aan een ander worden overgedragen. 

De aan jou toegekende startwave en starttijd staan op jouw afhaalbewijs. Let op: het is dan niet mogelijk om van startwave te wijzigen.

Geen afhaalbewijs ontvangen?

Het is mogelijk dat de nieuwsbrief met het afhaalbewijs in jouw spambox terecht is gekomen. Controleer ook die box. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, of je bent afgemeld voor onze nieuwsbrieven, kom dan naar de balie "Kopie afhaalbewijs" op de Marathon Sport Expo, dan ontvang je ter plekke een kopie afhaalbewijs. Het is niet mogelijk om per e-mail nogmaals een afhaalbewijs te sturen.

Openingstijden 

 • Vrijdag 3 april: 10.00 uur - 20.00 uur
 • Zaterdag 4 april: 10.00 uur - 20.00 uur
 • Zondag 5 april: 07.00 uur - 10.00 uur

Overige info

Deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam ontvangen twee startnummers, één startnummer met Tag voor tijdregistratie moet je goed zichtbaar op de borst dragen en het tweede startnummer (zonder Tag) op de rug. Voor de bevestiging ontvang je veiligheidsspelden van de organisatie. Deelnemers aan de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en City Run Rotterdam ontvangen één startnummer, je dient dit duidelijk zichtbaar op je borst te dragen.

Op de achterkant van het startnummer (dat je op je borst draagt) moet je je medische gegevens invullen. Dit is erg belangrijk; zo kan de organisatie adequaat handelen in geval van calamiteiten.

Waar kan ik mijn event shirt ophalen?

Alle deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam (de marathonafstand) ontvangen gratis een event shirt. Dit shirt ontvang je bij het ophalen van je startnummer op de Marathon Sport Expo. 

Deelnemers aan de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam kunnen een event shirt bestellen bij hun inschrijving voor € 20,- zolang de voorraad strekt. Dit shirt ontvang je op op de Marathon Sport Expo alleen vertoon van de envelop met het startnummer.

Hoe reis ik in het marathonweekend naar de start?

Wij adviseren deelnemers en toeschouwers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Houd er rekening mee dat veel wegen zijn afgesloten en het zal erg druk zijn in de stad. Op deze pagina lees je hoe je het gemakkelijkst naar de start reist.

Waar bevindt zich de kleedgelegenheid en tassenafgifte?

Op zaterdag 4 april is er geen kleedgelegenheid en tassenafgifte mogelijk. Op zondag 5 april is kleedgelegenheid en tassenafgifte alleen beschikbaar voor deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam die dit bij het inschrijfformulier (t/m 11 maart) hebben aangevinkt (€ 1,50). 

Kleedgelegenheid

Op het startnummer staat het icoon kleedgelegenheid aangegeven waarmee je toegang hebt tot de kleedgelegenheid. Bij de ingang staan medewerkers van de organisatie die dit controleren, zonder startnummer met dit icoon heb je geen toegang tot de kleedgelegenheid. Supporters hebben tevens geen toegang tot de kleedgelegenheid.

Voor heren bevindt de kleedgelegenheid zich in De Doelen, ingang via Kruisplein (open van 8.00 tot 17.00 uur). Voor dames is de kleedgelegenheid in de Stadsschouwburg, ingang via Schouwburgplein (open van 8.00 tot 17.00 uur). Spullen achterlaten in de kleedgelegenheid is niet toegestaan, deze worden verwijderd.

Tassenafgifte

De tassenafgifte (open van 8.00 tot 17.00 uur) bevindt zich in tentjes op het Schouwburgplein. Hier kun je je tas (zonder waardevolle spullen) op eigen risico afgeven. Let op: de maximale afmetingen voor tassen is 30 (l)x 20 (b) x 50 (h).

Waar is de start?

NN Kids Runs & City Run Rotterdam
- Start: ter hoogte van het WTC op de Coolsingel
- Reisadvies: reis naar metrostation Beurs en Blaak

AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam
- Start: Burgemeester van Walsumweg
- Reisadvies: reis naar metrostation Blaak

NN Marathon Rotterdam
- Start: Schiedamsedijk
- Reisadvies: reis naar metrostation Beurs

In welke startwave start ik?

Eind maart ontvang je per mail welke startwave aan jou is toegewezen. Jouw startwave staat ook op je startnummer. 

Op de marathonafstand wordt er gestart in vijf startwaves. Bij de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam in vier startwaves. Zorg dat je minimaal 15-30 minuten voor de start in je startwave staat opgesteld. Bij de City Run Rotterdam is er slechts één start en zijn er dus geen verschillende startwaves.

Mag ik mijn rugtas of camelbag meenemen in het startvak?

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom de NN Marathon Rotterdam.

Welke verzorging krijg ik onderweg?

Verzorging NN Marathon Rotterdam (42,195 km)

Tijdens de NN Marathon Rotterdam zullen verzorgingsposten met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) en water worden ingericht op ongeveer de volgende km-punten: 5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km, 35 km en 40 km. Daarnaast zijn er sponsposten voorzien op de volgende km-punten: 12,5 km, 17,5 km, 22,5 km, 27,5 km, 32,5 km en 37,5 km. Direct na de finish is ook AA Drink Smart recovery, water en fruit beschikbaar. Om maag- en darmklachten te voorkomen, wordt er op de verzorgingsposten onderweg geen fruit aangereikt. We adviseren alle lopers gebruik te maken van de verzorgingsposten zoals je gewend bent tijdens je voorbereiding.

Veilig en verantwoord lopen

Het niet aanvullen van vochtverlies door zweten tijdens duursporten kan leiden tot afname van het prestatievermogen. Onvoldoende drinken kan uiteindelijk leiden tot medische problemen. Veel sporters lijken niet te weten dat niet alleen te weinig, maar ook te veel drinken hun gezondheid in gevaar kan brengen. Het op peil houden van een juist niveau van vloeistoffen en zouten in het lichaam, is bijzonder belangrijk.

Als je als atleet de weg op gaat, verliest het lichaam zowel vocht als zouten via het lichaamszweet op de huid en via de ademhaling. Processen die er voor zorgen dat je de verkoeling krijgt die je nodig hebt om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Het niet tijdig en in de juiste hoeveelheden aanvullen van het verlies aan lichaamsvocht, kan leiden tot uitdroging (door te weinig te drinken) en hyponatremia (door te veel te drinken een te kort aan zouten). Dit kan je prestatie, je psychische en je fysieke toestand beïnvloeden. Het aanvullen van vloeistof en zouten tot een optimaal niveau is zeer individueel en hangt af van de omgevingsomstandigheden (het weer), soort en intensiteit van de lichamelijke activiteit (snelheid) en persoonlijke factoren zoals mate van getraindheid, lichaamsgewicht en de kleding die je draagt.

Atleten hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. De juiste hoeveelheden drinken is een combinatie van kennis van je lichamelijke behoeften en de manier van drinken tijdens het lopen.

Verzorging AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam (10,55 km)

Tijdens de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zal er een verzorgingspost met AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) en water worden ingericht op het 5-km punt. Direct na de finish is ook AA Drink-Iso Lemon, water en fruit beschikbaar.

Verzorging City Run Rotterdam (4,2 km) & NN Kids Runs (1 & 2,5 km)

Direct na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water en een flesje AA Drink-Iso Lemon.

Is er onderweg muziek op het parcours?

Op 5 april 2020 vindt zoals gebruikelijk de 'Heartbeat of Rotterdam' plaats. Tientallen bands, DJ' acts en orkesten staan langs het parcours van de NN Marathon Rotterdam om de lopers en de supporters muzikaal te begeleiden. Gemiddeld is er bijna elke kilometer een muziekpunt ingericht. De acts verbinden met hun muziek de hartslag van de vele duizenden lopers met de urban beat van de stad en vormen zo samen de 'Heartbeat of Rotterdam'. Rotterdam staat naast zijn supersnelle parcours wereldwijd bekend om zijn geweldige ambiance en het enthousiaste publiek en dat wordt door de 'Heartbeat of Rotterdam' nog eens benadrukt.

Wil jij je aanmelden als band, DJ of orkest? Stuur dan even een e-mail naar liselotte@basdezwart.nl.

Zijn er pacers?

Ja, in samenwerking met de NN Marathon Rotterdam zal het Nationale-Nederlanden Pacing Team powered by Runner's World ook bij de komende editie weer aanwezig zijn om lopers naar hun gewenste droomtijd te hazen op de marathonafstand. Lees meer op deze pagina.

Hoe zien de parcoursen eruit?

Hier kun je de parcourskaarten bekijken.

Wat zijn de starttijden?

Bekijk hier het volledige programma van de NN Marathon Rotterdam.

Waar is de finish?

De finish is vóór het Stadhuis op de Coolsingel. Je wordt verzocht na het passeren van de finishstreep door te lopen om zo voor een vlotte doorstroming te zorgen. Bij de finish dien je daarom de aanwijzingen van de organisatie strikt op te volgen.

In het verzorgingsgebied na de finish ontvang je afhankelijk van de temperatuur een plastic deken, jouw medaille en verdere verzorging. Er zijn kramen waar je water, AA Drink Iso-Lemon, bananen en thee kunt krijgen. Het afgezette gedeelte achter de finish is alleen toegankelijk voor deelnemers en de organisatie, dus niet voor toeschouwers of begeleiders. 

Krijg ik een finishcertificaat?

Elke finisher krijgt een persoonlijk downloadable finishcertificaat. Deze is te vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina.

Krijg ik een finishfoto?

Marathon-photos.com is de officiële fotograaf voor de NN Marathon Rotterdam. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Op jouw uitslagenpagina staat de link waar jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.  

Is er douchegelegenheid?

Nee, er is in het marathonweekend geen douchegelegenheid.​

Kan ik na afloop mijn medaille laten graveren?

Ja, na afloop kun je direct jouw medaille laten graveren. In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor op zaterdag voor de City Run Rotterdam en de NN Kids Runs € 5,00 en op zondag voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de NN Marathon Rotterdam € 7,00.

Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je je medaille na afloop laten graveren, maar de kosten bedragen dan € 6,50 voor de NN Kids Runs en Mini Marathon. Voor de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam en de NN Marathon Rotterdam is het € 8,00.

Worden er foto's gemaakt?

Marathon-Photos.com is de officiële fotograaf voor de NN Marathon Rotterdam. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken langs het parcours en natuurlijk op de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat je startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera.

Krijg ik een medaille?

Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finishstreep een medaille als herinnering aan het evenement. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd.

Waar vind ik specifieke informatie over de TBI Business Runs?

Op deze pagina kun je alle specifieke informatie over de TBI Business Runs vinden, zoals informatie over de wisselpunten, pendelbussen, deelnemerspakket, etc. 

Is er een prijsuitreiking?

NN Marathon Rotterdam
Net als voorgaande jaren zijn er geldprijzen voor de eerste drie mannen en vrouwen vanaf categorie M35 en hoger.

Overige afstanden
Bij de City Run Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Bij deze afstanden zijn ereprijzen te winnen.

Let op: De bruto tijd is de officiële tijd.

Op welke km-punten staan er klokken?

Tijdens de NN Marathon Rotterdam staan op de volgende punten klokken:

 • Start
 • Elk 5 kilometerpunt
 • Halve-marathonpunt
 • 1000 en 500 meter voor de finish op de Coolsingel
 • Finish

Tijdens de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam vind je op de volgende punten klokken:

 • Start
 • 5 kilometerpunt
 • 10 kilomterpunt
 • Finish

Deelnemers aan de City Run Rotterdam zien onderweg op de volgende punten klokken staan:

 • Start
 • 1000 en 500 meter voor de finish op de Coolsingel
 • Finish
Wat zijn de tijdlimieten?
 • NN Marathon Rotterdam: 5 uur en 30 minuten (21, 1 km binnen 2u45, 28 km binnen 3u40)
 • AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam: 1 uur en 20 minuten
 • City Run Rotterdam: 45 minuten

Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille.

Is er tijdregistratie?

Bij alle onderdelen van de NN Marathon Rotterdam zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Waar bevinden de toiletten zich?

Toiletten vind je bij de start (ook in de startvakken), elke 2,5 km langs het parcours en bij de wisselpunten van de TBI Business Runs.

Waar vind ik mijn uitslag?

Alle uitslagen worden direct na afloop op de website gepubliceerd. De bruto tijd is de officiële tijd. Uitslagen van eerdere edities vind je hier.

Wat is het wedstrijdreglement?

Op ons evenement is het wedstrijdreglement van de Atletiekunie en IAAF van toepassing.

Mijn uitslag klopt niet, hoe kan ik deze aanpassen?

Voor opmerkingen en vragen over jouw uitslag, stuur een e-mail naar Mylaps Event Timing. Vermeld daarbij je startnummer en eventueel zelf geklokte tijden.

Overig

Hoe bereid ik mij het beste voor op mijn race?

Nu je inschrijving rond is ga je de volgende stap zetten in jouw voorbereiding naar het marathonweekend. Wij kunnen jou hiermee helpen samen met het geven van trainingscursussen en de expertise van professionals. Hieronder lees je daar meer over.

Wat is het goede doel van de NN Marathon Rotterdam?

Het goede doel voor de NN Marathon Rotterdam 2020 is KWF Kankerbestrijding.

Is er een app?

In aanloop van de 40e editie wordt de NN Marathon Rotterdam app vernieuwd. In deze app:

 • kunnen vrienden je volgen via de Live-tracking functie (zaterdag 4 april voegen wij alle deelnemers toe die er nog niet in staan)
 • kun je handige informatie zoals programma, plattegronden en bereikbaarheid vinden
 • kun je #demooiste selfies maken met de nieuwe selfiefilters⠀
Welke leeftijdscategorieën worden er bij de hele marathon gehanteerd?

Toekenning van de leeftijdscategorie bij de marathon vindt plaats aan de hand van jouw leeftijd op de dag van het evenement. Bekijk hier de indelingNet als voorgaande jaren zijn er geldprijzen voor de eerste drie mannen en vrouwen vanaf categorie M35 en hoger.

Overige afstanden
Bij de City Run Rotterdam en de AA Drink 1/4 Marathon Rotterdam zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Bij deze afstanden zijn ereprijzen te winnen.

Wat gebeurt er met gevonden voorwerpen?

Ben je waarde vollen spullen verloren (te denken aan telefoon, legitimatie, ov kaart, sleutels etc) neem dan per mail contact op met de organisatie.

Is er een halve marathon?

Nee, er is geen halve marathon voor individuele deelnemers. Wil je toch een halve marathon lopen? Schrijf je dan in voor de TBI Business Duo Marathon.

Waar kan ik overnachten?

Fris en uitgerust aan de start staan van de marathon? Maak het jezelf en jouw supporters daarom gemakkelijk en extra leuk en maak er een weekend Rotterdam van! Rotterdam.info biedt een overzicht van hippe hostels tot luxe (design)hotels: voor elke smaak en elk budget is een passende slaapplek te vinden.

Waar en wanneer is de Pasta Party?

Op zaterdag 5 april vindt de Pasta party plaats in het Postillion Convention Centre WTC. Hier kun je genieten van een heerlijk onbeperkt pastabuffet voor € 18,00.

Tickets kun je bestellen bij je inschrijving. Indien je wel bent ingeschreven, maar geen tickets besteld hebt, kom dan op vrijdag 4 en zaterdag 5 april naar de helpdesk op de Marathon Sport Expo. Hier worden ter plekke nog tickets verkocht zolang de voorraad strekt. Pinnen is mogelijk.

Wat is de marathon kerkdienst?

De Marathon Kerkdienst is een kerkdienst, die aan de vooravond van de NN Marathon Rotterdam wordt gehouden en bedoeld voor zowel lopers als supporters van lopers. Geïnspireerd door vergelijkbare diensten in Berlijn, Londen en New York is deze dienst in 2006 ook naar Rotterdam gehaald.

De kerkdienst is uiteraard voor iedereen toegankelijk, maar wel gericht op lopers en hun supporters en duurt ongeveer een uur. Er wordt gebeden en een aantal vlot in het gehoor liggende liederen worden gezongen. Een goede gospelgroep neemt het voortouw. De ‘preek’ is een bezinning op de grote loop van de volgende dag. Tijdens die bezinning wordt in de spiegel gekeken: zowel die van de Bijbel als die van de Marathon zelf.

Na afloop is er gelegenheid ook iets te drinken: koffie, thee, of fris. Dé plek om elkaar verder te ontmoeten, verwachtingen en loopervaringen uit te wisselen. Voor een echt goede voorbereiding kan deze dienst natuurlijk niet worden gemist!

Datum

Zaterdag 4 april 2020

Tijd

19.00 – 20.00 uur; mogelijkheid tot napraten

Locatie

Citykerk Het Steiger, Hang 18, Rotterdam

Is er een wachtlijst voor uitverkochte afstanden?

De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht. Mogelijk komen er nog een beperkt aantal startbewijzen vrij. Door je aan te melden voor de geopende wachtlijst kun je kans maken op het bemachtigen van een startbewijs.

De wachtlijst voor de hele marathon is gesloten. Heb jij je aangemeld voor de wachtlijst? Op 19 februari kunnen we jou laten weten of je definitief een startnummer hebt kunnen bemachtigen. Mocht dit helaas niet het geval zijn, dan storten wij het betaalde inschrijfgeld terug binnen tien werkdagen.  

Welke vrijwilligerstaken zijn er en hoe kan ik mij aanmelden als vrijwilliger?

Gedurende het hele jaar houden zo'n 35 vrijwilligers zich bezig met de organisatie van de NN Marathon Rotterdam. Op de dag zelf zetten zo'n 1.800 vrijwilligers zich in om alles op rolletjes te laten verlopen. De dag staat of valt met de hulp van onze vrijwilligers. 

Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag en een internationaal topsportevenement van dichtbij meemaken? Bekijk de spelregels eerst en kies op welke manier jij bij onze organisatie betrokken wilt zijn. Klik hier voor meer informatie.

Wat wordt er medisch geadviseerd?

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. Vaak zakt in Rotterdam 's middags de temperatuur zo'n 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Is er medische verzorging op het parcours?

Het medische team van de organisatie, bestaand uit artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen, werkt al jaren met een uitgeschreven protocol voor (onder andere) de signalering en behandeling van hitteberoerte. Dit protocol is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is verder afgestemd en gedeeld met ambulancepersoneel, gemeentelijke hulpdiensten en Rode Kruis. Herkenning en snelle behandeling van onder meer hitteberoerte staan centraal. Potentiele slachtoffers worden opgevangen in medische posten langs het parcours en bij de finish door specialistische artsen en verpleegkundigen. De organisatie en haar medische team weet, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat een koelbad een adequate behandelmethode is, maar dat met ons medische protocol ook heel snel en actief gekoeld kan worden met ijs en natte handdoeken.  Echter, er is in overleg met de medische commissie besloten om ter aanvulling op het bestaande medische protocol een koelbad bij de finish van de NN Marathon Rotterdam te plaatsen (Coolsingel) die - indien nodig - ingezet kan worden.

Om de 5 km is er een medische post waar Eerste Hulp kan worden verleend. Heb je hulp nodig of kun je onverhoopt niet meer verder, loop dan in een rustig tempo door naar de eerstvolgende verzorgings- of sponspost. Hier word je door medewerkers van het Rode Kruis of Rotterdam EHBO opgevangen.

Het is niet mogelijk om je op willekeurige plaatsen langs het parcours op te halen. Voor noodgevallen is er direct na de finish een locatie ingericht.

Wat houdt de SMS Service in?

De NN Marathon Rotterdam SMS-Service verstuurt via SMS de actuele netto tijden van ieder 5 km-punt, halve marathon-punt en finish.

Bij je inschrijving

Bij inschrijving kunnen deelnemers tot 3 mobiele telefoonnummers opgeven, zodat hun supporters op de hoogte worden gehouden van de de tussen tijden. De kosten voor de SMS service zijn € 5,- per opgegeven nummer.

Na je inschrijving

Alle doorkomsttijden - Als je je aanmeldt voor het SMS-abonnement, ontvang je doorkomsttijden op de 5, 10, 15, 20, HM, 25, 30, 35, 40 en finish. Je ontvangt dus max 10 berichten en stopt automatisch na het laatste bericht.  Per ontvangen bericht betaal je € 0,55. Stuur CC ‘startnummer’ ON naar nummer 4004 (bijv. CC 1234 ON). Wil je op enig moment geen nieuwe berichten meer ontvangen, stuur dan CC ‘startnummer’ OFF naar nummer 4004.

Laatste doorkomsttijd - Wanneer je niet van alle passages op de hoogte gehouden wilt worden, maar wel op enig moment de laatst bekende passage wilt ontvangen, kun je de SMS-update gebruiken. Stuur CC ‘startnummer’ naar nummer 4004 (bijv. CC 1234). Je ontvangt dan 1 bericht met de laatst doorkomsttijd. Voor dit bericht betaal je € 0,70.

Deze services zijn alleen mogelijk via Nederlandse 06-nummers en wanneer je niet een algemene blokkade op betaalde SMS-berichten actief hebt. De service is te gebruiken tot en met zondag 5 april 16.00 uur.

Ik wil meedoen aan wetenschappelijk onderzoek, hoe meld ik mij aan?

Blessures komen helaas relatief vaak voor bij hardlopers. De afgelopen jaren is het aantal hardloopblessures in Nederland zelfs toegenomen. Om dit een halt toe te roepen hebben onderzoekers van het Erasmus MC de SPRINT-studie opgezet. Met deze studie hebben de onderzoekers het doel om met een blessurepreventieprogramma het aantal blessures bij hardlopers te verminderen.

Doe je mee?

Om te kunnen onderzoeken of het blessurepreventieprogramma effectief is, zijn bijna 3500 hardlopers nodig die mee willen doen aan de SPRINT-studie.

Alle deelnemers aan de studie wordt gevraagd om vier maal een online vragenlijst in te vullen: direct nadat u zich heeft aangemeld voor het onderzoek, een maand voor het hardloopevenement waarvoor u zich heeft ingeschreven, een week voor het evenement en een maand na het evenement. Deze vragenlijsten gaan voornamelijk over uw training en over blessures. Uitnodigingen voor de vragenlijsten ontvangt u via de e-mail en het online invullen kost u ongeveer 10 tot 15 minuten per keer.

Na het invullen van de eerste vragenlijst vindt een loting plaats. Deze bepaalt in welke groep u terecht komt: de interventiegroep of controlegroep. Deelnemers in de interventiegroep krijgen toegang tot een online preventieprogramma. Dit programma bevat 10 onderdelen met concrete handvaten om het risico op blessures te verminderen. Er zitten geen verplichtingen aan hoe vaak u deze website of mobiele applicatie moet bezoeken of welke adviezen u gaat opvolgen. De deelnemers in de controlegroep hebben geen toegang tot de website en volgen hun gebruikelijke voorbereiding op het evenement.

Heb je interesse?

Vink dit aan op uw online inschrijfformulier, waarna de onderzoekers via e-mail contact met u zullen opnemen. Bij verdere vragen over de studie kunt u mailen naar SPRINT@erasmusmc.nl