NN Marathon Rotterdam gaat definitief niet door in 2020

20 juli 2020

De 40ste NN Marathon Rotterdam, oorspronkelijk gepland op 5 april en vroegtijdig vanwege de coronacrisis verschoven naar 25 oktober, gaat dit jaar definitief niet door. De beperkende overheidsrichtlijnen in verband met Covid-19 maken het helaas onmogelijk het evenement te organiseren op de grootse wijze die traditioneel past bij #demooiste.

,,Het is een bittere pil en zuur voor iedereen die zich zo had verheugd op onze jubileummarathon,’’ zegt organisator Mario Kadiks, ,,maar het is buitengewoon moeilijk om een grote massa mensen met de nu geldende protocollen te beheersen. Denk alleen al aan de ‘anderhalvemeter-regel’. En de volksgezondheid staat te allen tijde voorop.’’

Onder de huidige omstandigheden en met de kennis van nu vindt de organisatie van de NN Marathon Rotterdam het realistisch en verstandig om in deze fase dit zware besluit te nemen. Kadiks: ,,Daarbij is ook van belang dat wij de deelnemers duidelijkheid willen geven. Wij richten ons nu op 11 april 2021. Dat is de nieuwe stip aan de horizon.’’

De indrukwekkende massale start aan de voet van de Erasmusbrug, het hartverwarmende samenspel tussen deelnemers en toeschouwers langs het gehele parcours, uitlopend op een sfeervolle finish op de bruisende Coolsingel en het feestelijk inhalen van de laatste deelnemer – het is door de begrijpelijke overheidsbepalingen rond Covid-19 allemaal niet mogelijk op de vertrouwde manier. Zonder die kenmerkende magie krijgt het evenement een heel ander karakter.

,,Geen moment hebben we overwogen onze marathon in afgeslankte vorm te organiseren. Die zou geen schim meer zijn van het loopfeest dat wij voor ogen hebben,’’ aldus Kadiks, sinds 1985 als organisator betrokken bij het grootste eendaagse evenement van Nederland. ,,We hebben niet voor niets de reputatie van ‘de mooiste’, dat willen we absoluut zo houden. De grandeur moet blijven.’’

Afgezien van dat aspect: de gezondheid en veiligheid van deelnemers, vrijwilligers, publiek en alle andere betrokkenen komen bij de NN Marathon Rotterdam altijd op de eerste plaats. Het gaat om een compleet marathon-weekeinde met bijna 50.000 deelnemers en vele honderdduizenden toeschouwers, die willen we niet in gevaar brengen.

Kadiks: ,,Dat de 40ste editie dit jaar niet kan worden gehouden, is natuurlijk ook voor de stad erg teleurstellend. De Marathon en Rotterdam, dat was liefde op het eerste gezicht en die verliefdheid is er nog steeds. Onze marathon is cultureel erfgoed. Je voelt de trots bij de mensen. De betrokkenheid is enorm.’’

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het jammer voor de deelnemers, de stad en de toeschouwers, maar hij is het volledig eens met de organisator. ,,De marathon van Rotterdam is een begrip bij topsporters en recreatieve sporters wereldwijd. Iedere loper droomt over het mooiste parcours met de finish op de Coolsingel, toegejuicht door een menigte. Helaas blijft het bij dromen, dit jaar. Met de organisatie, sponsoren, vrijwilligers en deelnemers koersen we op een veilige én glorieuze editie op 11 april 2021.’’

De NN Marathon Rotterdam voegt zich met de afgelasting bij alle grote internationale topevenementen zoals die van New York, Berlijn, Boston, Chicago etc.  In eigen land is tegelijkertijd ook de Marathon van Eindhoven van 11 oktober geschrapt.

De 17.000 startbewijzen voor het uitverkochte jubileum van de NN Marathon Rotterdam blijven geldig voor 11 april 2021. Dat is ook van kracht voor de AA Drink ¼ Marathon (eveneens op zondag) en de City Run en de Kids Runs (beide op zaterdag). Alle reeds ingeschreven deelnemers ontvangen hierover vandaag persoonlijk bericht.

Ondertussen wordt intensief gewerkt aan een revolutionaire app waarbij de beleving van een loopevenement zo natuurgetrouw mogelijk wordt nagebootst. Iedereen die zich heeft ingeschreven voor de NN Marathon Rotterdam krijgt een uitnodiging om van deze innovatie gratis gebruik te maken.

Mario Kadiks: ,,Deze belevings-app kent zijn gelijke niet. Ook in deze bizarre tijd blijft onze missie om mensen massaal in beweging te brengen. En zo te streven naar een gezondere samenleving. Met deze nieuwe unieke app kan dat op een bijzondere en aantrekkelijke manier. Binnenkort volgt meer informatie.’’

Lees hieronder de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Kijk dan even of je hem kunt vinden in onze FAQ's of neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen - NN Marathon Rotterdam verplaatst naar 2021

Waarom wordt de NN Marathon Rotterdam verplaatst naar 10 en 11 april 2021?

De beperkende overheidsrichtlijnen in verband met COVID-19 maken het helaas onmogelijk het evenement te organiseren op de grootse wijze die traditioneel past bij de #demooiste.

Wat gebeurt er met mijn inschrijving voor de editie in 2020?

Individuele inschrijving
Alle individueel aangeschafte startbewijzen blijven geldig voor de editie op zaterdag 10 en zondag 11 april 2021. Je hoeft hiervoor nog niets te doen. Indien jij het event shirt van de AA Drink ¼ Marathon hebt besteld, wordt jouw shirt eind augustus verstuurd naar het door jou opgegeven adres. Heb jij je gratis ingeschreven met een promocode, dan is jouw inschrijving komen te vervallen en heb je hierover een e-mail ontvangen.

Groepsinschrijving
Indien je staat ingeschreven als onderdeel van een groep, blijft jouw inschrijving staan voor de editie in 2021. Kan je niet deelnemen op de nieuwe datum, dan kan de contactpersoon van de groep jou uit het team verwijderen en een nieuwe deelnemer uitnodigen.

TBI Business Runs
De teamcaptains hebben hierover een e-mail ontvangen. Neem contact met hem/haar op voor meer informatie.

Wat als ik niet kan deelnemen in 2021?

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 bieden we alle individueel ingeschreven en betalende deelnemers de mogelijkheid om hun startbewijs, afwijkend van onze algemene voorwaarden, zonder extra kosten via ons vraag en aanbod-platform over te dragen aan iemand anders. Mocht je jouw startbewijs op korte termijn niet kunnen overdragen via het platform, kun je er ook voor kiezen jouw startbewijs nog even te behouden en later nogmaals aan te bieden. Biedt dit geen oplossing? Neem dan contact met ons op o.v.v. jouw bevestigingsnummer. 

Hoe kan ik mijn inschrijving kosteloos overdragen?

Gezien de uitzonderlijke omstandigheden rondom COVID-19 bieden we alle individueel ingeschreven en betalende deelnemers de mogelijkheid om hun startbewijs, afwijkend van onze algemene voorwaarden, zonder extra kosten via ons vraag en aanbod-platform over te dragen aan iemand anders.

Wat gebeurt er met de extra producten die ik naast mijn startbewijs heb aangekocht?

Eventueel extra bestelde producten waar jij nog geen gebruik van hebt kunnen maken zoals medaille graveren, tassenafgifte, SMS service en de Pasta Party blijven staan voor de editie in 2021. De event shirts  van de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam worden eind augustus verstuurd naar het opgegeven adres. De Road2Rotterdam trainingslopen, de PAC trainingscursus en de annuleringsregeling zijn niet meer van toepassing en komen te vervallen.

Ik heb een startvak toegewezen gekregen, wat gebeurt hier mee?

Indien jij een bewijs van jouw gelopen tijd hebt opgestuurd en in startvak A, B of C ben toegewezen, blijft dit staan voor de editie in 2021. De overige startwaves worden ingevuld o.b.v. jouw ingevulde verwachte finishtijd. Verandert jouw verwachte finishtijd, dan kun je dit tot 1 maart 2021 aanpassen door in te loggen op jouw account.

Wanneer krijg ik mijn bestelde merchandise artikelen?

Indien jij limited edition merchandise hebt besteld, heb je hierover een e-mail van ons ontvangen.

Komt er een virtuele editie?

Ja, je kunt zondag 11 oktober deelnemen aan een virtuele editie van de NN Marathon Rotterdam tijdens NN Running Day. Op zondag 11 oktober ervaar je vanuit huis de beleving en sfeer van de NN Marathon Rotterdam. Start vanuit je eigen huis en ervaar de sfeer en beleving van de NN Marathon Rotterdam. Meld je gratis aan, download de MyTrace-app en loop mee! 

Ik ben ingeschreven via het KWF, wat gebeurt er met mijn inschrijving?

Indien je via het KWF staat ingeschreven, ontvang je van hen bericht over jouw inschrijving. Indien je vragen hebt over jouw inschrijving of je kunt niet deelnemen op de nieuwe datum, neem dan contact op met het KWF.

Ik heb gedoneerd aan het goede doel. Wat gebeurt er met mijn donatie?

Jouw donatie is overhandigd aan de KWF kankerbestrijding.

Kan ik nog extra producten bestellen?

Je kunt extra producten toevoegen aan jouw inschrijving door in te loggen op jouw account.

Kan ik me al inschrijven voor de editie op 10 en 11 april 2021?

Nee, momenteel is het niet mogelijk om je in te schrijven. Als je op zoek bent naar een startbewijs, kun je kijken of je er een kunt bemachtigen via ons vraag en aanbod-platform.

Worden er extra startbewijzen beschikbaar gesteld?

Er zijn voor de City Run Rotterdam en de NN Kids Runs nog startbewijzen beschikbaar. De NN Marathon Rotterdam en de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam zijn uitverkocht. Zodra de inschrijving heropend wordt, zullen wij dit bekendmaken via onze officiële kanalen. Je kunt op ons vraag en aanbod-platform kijken of je een startbewijs voor jouw gewenste afstand kunt overnemen.

Kan ik van afstand wijzigen?

Dit kan zodra de inschrijving geopend is. Je kunt van afstand wijzigen mits de gewenste afstand nog niet is uitverkocht. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs wordt voldaan. Bij wijziging naar een lagere afstand, vindt geen restitutie van het inschrijfgeld (of een deel daarvan) plaats.

Stappenplan
- Log in op jouw account. De link en het wachtwoord staan in de bevestigingsmail;
- Klik op ''race wijzigen'';
- Kies de afstand die je wilt lopen en klik op ''doorgaan''.
- Als je voor een hogere afstand hebt gekozen en er is prijsverschil, dien je het verschuldigde bedrag af te rekenen door op ''afrekenen'' te klikken.


Loop de virtuele editie van de NN Marathon Rotterdam op 24 of 25 oktober

Start vanuit je eigen huis en ervaar de sfeer en beleving van de NN Marathon Rotterdam tijdens NN Running Day. Meld je gratis aan, download de MyTrace app en loop mee!

Lees meer