Sfeerverslag zondag

Zonnige 37ste NN Marathon Rotterdam vol hoogtepunten

Marius Kimutai wint na een enerverende race de 37ste NN Marathon Rotterdam. Abdi Nageeye finisht als snelste Nederlander ooit op de Coolsingel binnen een ‘magische grens’. De beste vrouw, Meskerem Assefa, verbetert net als Ruth van der Meijden nadrukkelijk haar persoonlijk record. Bijna een miljoen toeschouwers leven langs het parcours bovendien hartstochtelijk mee. De hoogtepunten zijn op deze zonnige zondag nauwelijks te tellen.

Toch begint dit verhaal met tranen. Tranen van blijdschap weliswaar. Wanneer Michel Butter na de finish wordt herenigd met zijn vrouw Inge en hun bijna 1-jarige dochtertje Milou, krijgt hij waterige ogen. Opeens beseft hij dat maanden van harde training en ontberingen hebben geleid tot een prachtige tijd van 2.11.00, maar dat het gezinsleven daar wel onder te lijden heeft gehad. ,,Ik heb in dat opzicht veel concessies moeten doen. Op zo’n moment komt alle emotie eruit.’’

Zonnige 37ste NN Marathon Rotterdam vol hoogtepunten

Emoties

Emotie is er in vele vormen bij de NN Marathon Rotterdam. Het begint ’s morgens al een paar minuten voor tien wanneer Lee Towers de 15.450 marathonlopers bij de start traditioneel vanaf een hoogwerker toezingt: ‘You’ll never walk alone.’’ Een golf van kippenvel trekt over de volgestroomde Coolsingel. Dan steekt burgemeester Ahmed Aboutaleb de lont aan van het kanon dat de atleten op pad stuurt.

De temperatuur is op dat moment 12 graden Celsius, maar met elke stap lijkt die te stijgen. Het wordt de op een na warmste NN Marathon Rotterdam uit de historie. Alleen in 2007 is de zon nog onbarmhartiger. De luchtvochtigheid valt met 65 à 70 procent mee. Net als de wind uit het zuiden: kracht 3. Voor de toppers, en zeker ook voor de recreanten, is het de kunst zo economisch mogelijk hun krachten te verdelen.

Dat lukt Marius Kimutai heel goed. De 28-jarige Keniaan is met startnummer 1 een van de favorieten in de kopgroep van zestien atleten, inclusief drie tempomakers die voortreffelijk werk verrichten. Doel is een tijd in de 2.05, maar dat lijkt onmogelijk te zijn onder de plotselinge zomerse omstandigheden. Tijdens de warming-up stellen de toppers hun verwachtingen voorzichtig bij.

Kimutai lukt het desondanks bijna toch nog om in de gewenste tijd te finishen. Na twee venijnige demarrages schudt hij zijn landgenoten Lawrence Cherono (2.06.21) en Laban Korir (2.06.25) in de laatste zeven kilometer af en wint in 2.06.04. Een schitterende prestatie. Geen pr maar wel sneller dan Paul Lonyangata, de Keniaan die eerder op de dag de marathon van Parijs triomfantelijk afrondt in 2.06.10.

Magische grens

Terwijl Kimutai het finishlint ‘breekt’, heeft Kelly de Ridder uit Zoetermeer nog niet eens 17 van de ruim 42 kilometer afgelegd. De marathon is voor haar een onvergetelijk avontuur. Ze jaagt een langgekoesterde droom na. Die mag even duren. Over karaktervolle Kelly later meer.

Kimutai is na de zege een gelukkig mens. ,,Het is mijn grote dag,’’ zo jubelt hij. De winst telt zwaarder dan het persoonlijke record van 2.05.47 dat hij vorig jaar in Amsterdam vestigde. ,,Het is geweldig om zo’n belangrijke marathon in Rotterdam te winnen.’’ Zijn 2.06.04 is de zevende tijd op de wereldranglijst van 2017.

De winnaar is door zijn werklust en doorzettingsvermogen een voorbeeld voor zijn hele familie. Ze kijken allemaal tegen hem op. Nicht Eunice Kirwa won, geïnspireerd door Kimutai, bij de Olympische Spelen van Rio in 2016 het zilver op de marathon. Neef Felix Kirwa komt in Rotterdam als zevende over de eindstreep. Hij geniet evenwel het meest van de prestatie van ‘grote broer’ Kimutai.

Ook Abdi Nageeye straalt als een ster. Als eerste Hollandse atleet ooit duikt hij op de Coolsingel onder de ‘magische grens’ van 2.10.00. In 2.09.34 verdringt hij Marti ten Kate na maar liefst 28 jaar als snelste Nederlander bij de NN Marathon Rotterdam. Ten Kate, inmiddels 58, kijkt met genoegen toe hoe zijn 2.10.04 uit 1989 wordt overtroffen. ,,Respect voor Abdi en ook voor Michel, ze hebben het heel goed gedaan. Zeker als je nagaat dat dit een krankzinnige dag is. Zaterdag was het nog 14 graden, nu opeens 20 en morgen is het weer koud. Bizar.’’

Nageeye schrijft geschiedenis

Nageeye (28) is geboren in Somalië, woont sinds zijn vijfde in Nederland en wil na zijn succes in Rotterdam op termijn ook het nationale record bemachtigen. Dat staat sinds 2007 met 2.08.21 op naam van Kamiel Maase. Op de ranglijst aller tijden hoeft hij verder alleen Gerard Nijboer nog voor zich te dulden. De winnaar van het zilver bij de Olympische Spelen van Moskou in 1980 en de Europees kampioen van Athene (1982) heeft 2.09.01 achter zijn naam. ,,Als ik het record pak, kan ik straks met trots terugkijken op mijn carrière,’’ zegt de in Rotterdam als negende geëindigde Abdi. Hij loopt een ‘ereronde’ gehuld in de Nederlandse vlag.

Nageeye krijgt in zijn zesde marathon na zo’n 35 kilometer de rol van solist opgedrongen. ,,Ik kwam alleen te lopen en raakte even in paniek, maar bleef in mijn ritme. Ik dacht aan mijn trainingen in Ethiopië, hoe veel zwaarder die waren.’’ Op schoenmaat 41,5 dendert hij onverschrokken door. ,,Het was niet makkelijk. Ook door het weer. Ik heb nog nooit zoveel gedronken. Ik ben tevreden. Op het laatst heb ik er nog een sprintje uitgeperst.  Ik heb hier in Rotterdam geschiedenis geschreven. De komende jaren kan ik nog veel leuke dingen doen.’’

De drie Nederlandse ‘musketiers’

Butter (31) laat zich evenmin gek maken en volgt zijn eigen tempo. Ook hij drinkt meer dan normaal. ,,In plaats van 250 à 300 nu 350 milliliter per vijf kilometer. Na 33 kilometer raakte ik de coördinatie van mijn benen kwijt. De laatste twee kilometer waren zwaar, heel erg zwaar. Ik heb alles gegeven. Het was een kwestie van overleven. Ik ben taai geweest. Puur op karakter ben ik binnen de 2.11 gefinisht. Jammer dan mijn tijd naar boven toe is afgerond.

De tijd van Butter is, om precies te zijn,  2.10.59,430. De jury maakt daar geheel volgens de internationale regels 2.11.00 van. Butter: ,,Jammer, maar toch voel ik mij een 2.10-loper. Het is mijn tweede tijd. Alleen in 2012 ben ik met 2.09.58 sneller geweest.’’

Nageeye en Butter voldoen aan de limiet voor het komende WK in Londen (2.11.00), maar stellen andere prioriteiten. Ze willen vooral hun volgende marathon nóg sneller lopen. Butter: ,,Dan kun je beter kiezen voor een najaarsmarathon.’’ 

Van de drie Nederlandse ‘musketiers’ heeft alleen Khalid Choukoud (31) pech. De geboren Marokkaan roept na 27 kilometer in de microfoon van een tv-verslaggever van de NOS: ,,Ik stap uit, ik heb last van een blaar onder mijn voet.’’ Of het zijn nieuwe schoenen zijn, weet hij niet, maar na ruim anderhalf uur staat hij stil.

,,Als ik verder loop maak ik mijn lichaam kapot,’’ legt Choukoud later uit. ,,Halverwege voelde ik die blaar opkomen. Zonde, ik liep zo ontspannen. Ik heb hier drie maanden keihard voor gewerkt. Jammer, maar ik kom terug,’’ bezweert hij.

Op het zonovergoten VIP-terras leeft Nelli Cooman mee met de deelnemers. ,,Het is een superevenement dat ik nooit oversla. Een geweldige organisatie. Ik ben er als Rotterdamse trots op. Wat is het een eind lopen hè, zo’n marathon,’’ zo lacht de voormalige indoor-wereldkampioene op de 60 meter. Vanzelfsprekend heeft ze ook oog voor de vrouwelijke deelneemsters zoals Ruth van der Meijden.

Internationale topwedstrijd

De snelste Nederlandse loopster lijkt als enige geen last te hebben van de steeds toenemende hitte. Ze realiseert in haar vijfde marathon met een respectabele tijd van 2.31.15 een persoonlijke record. Nooit was ze sneller dan 2.33.44. Van der Meijden (32): ,,Ik ben dik tevreden. Het voelde onderweg goed. Met dank aan de vele toeschouwers die mij hebben aangemoedigd. Dat helpt mee. Meestal strompel ik na afloop van een marathon, nu heb ik niet eens zere benen. Er zit nog meer in voor mij, zeker nu ik mijn werk als podotherapeut tijdelijk op de tweede plaats heb gezet.’’

Meskerem Assefa (31) is bij de vrouwen de sterkste. De Ethiopische, eerder dit jaar ook al eerste in Houston, krijgt 2.24.18 achter haar naam. Dat is een verbetering van haar pr (2.25.12) met bijna een minuut. Eunice Chumba uit Bahrein volgt op negen seconden. De Keniaanse Lucy Karimi beklimt als derde (2.25.17) op het erepodium.

Tussen de bedrijven door bedenkt de NN Marathon Rotterdam het Jeugd Sportfonds met een fraaie cheque. Veel lopers hebben bij hun inschrijving een donatie gedaan, zich laten sponsoren of andere acties bedacht. Dat levert al met al een bedrag van 48.654,00 euro op. Het Jeugd Sportfonds zorgt ervoor dat kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een minimaal inkomen hun sportdroom bij een club kunnen waarmaken. Het fonds betaalt contributie, kleding en sportattributen.

De NN Marathon Rotterdam is meer dan een internationale topwedstrijd. Dat blijkt ook in de ‘juichstraat’ vlak voor het 35 kilometer-punt. Op vier grote schermen worden lopers verrast met een persoonlijke filmische boodschap van dierbaren. ,,Dat geeft net dat beetje extra energie voor de laatste loodzware kilometers,’’  bekennen verscheidene deelnemers.

De mooiste marathon van Nederland

De wonderschone beelden van Rotterdam, geregisseerd door de NOS, gaan de hele wereld over. De mooiste marathon van Nederland wordt, al dan niet rechtstreeks, uitgezonden in 32 landen. De lopers hebben 82 nationaliteiten. ,,Het is de stad Rotterdam een fantastische dag,’’ beseft burgemeester Aboutaleb. ,,Ik heb ernaar uitgekeken.’’

De laatste lopers hebben het ’t lastigst. Het enthousiaste publiek draagt de deelnemers. Ook de opzwepende muziek van 30 bandjes geven een extra stimulans, maar zwaar blijft het in de zomerse weersomstandigheden. Het gaat vaak langzamer dan vooraf gepland. Via live-tracking kunnen de vorderingen op de voet worden gevolgd. En dat doen vele toeschouwers: de NN Marathon Rotterdam-app is maar liefst 100.000 keer gedownload.

Mario Kadiks kijkt met voldoening terug. ,,Het was een zware editie, de op een na warmste ooit. Maar het was tot het eind echt een mooie, spannende race. Met een verdiende winnaar, de atleet die het meeste lef toonde. En drie tijden in de 2.06. Meer zat er onder deze omstandigheden niet in,’’ zegt de organisator terwijl het volksfeest nog in volle gang is.

De mooiste marathon van Nederland