Keniaanse debutant Kenneth Kipkemoi sensationele winnaar van ‘de mooiste marathon’ vol emotie

Kippenvel bij de start aan de voet van de iconische Erasmusbrug, kippenvel bij de finish op de bruisende Coolsingel. De 38ste NN Marathon Rotterdam kende veel emotie én dramatiek. Met de Keniaanse debutant Kenneth Kipkemoi als spraakmakende winnaar in een internationale toptijd en de Nederlandse favoriet Khalid Choukoud als pechvogel die met pijn moest opgeven. Er vloeiden bij de mooiste, grootste en snelste marathon van het land tranen van uitbundige vreugde en tranen van intens verdriet. Zo gaat dat bij een échte marathon!

Kipkemoi maakt er na zijn zege een verrukkelijk feestje van op de Coolsingel. De Afrikaan loopt een lange ‘ereronde’ langs het publiek, zou het liefst in jubel terug willen naar de Erasmusbrug. De winnaar schudt wildvreemden de hand, geeft high fives, laat met een stralend gezicht toeschouwers selfies met hem maken. Kipkemoi geniet van top tot teen. Sámen met het publiek dat evenveel enthousiasme toont bij de duizenden andere finishers. ,,Wat een prachtige ervaring is dit,’’ zegt hij na de huldiging.

Het ongewisse avontuur van de 16.000 ingeschreven deelnemers begint deze keer bij de Erasmusbrug. De start is vooruitlopend op de komende werkzaamheden aan de Coolsingel verplaatst naar een nieuwe fotogenieke locatie. De hoogwerker met de traditioneel You’ll never walk alone zingende Lee Towers en het kanon waarmee burgemeester Ahmed Aboutaleb de lopers het vertreksignaal geeft, zijn meeverhuisd. Net als de inspirerende sfeer die het evenement al jaren kenmerkt.

,,Je voelt de spanning, je merkt het aan alles, er staat iets bijzonders te gebeuren. Dat is Rotterdam, een geweldige marathon,’’ zo vat topper Michel Butter de gevoelens en verwachtingen bij de start samen. Op deze heerlijke zondag smult hij voor de afwisseling als een van de ontelbare toeschouwers van de entourage. De temperatuur (12 graden Celsius bij de start) en het vrijwel ontbreken van wind wakkeren het optimisme  aan.

De tv-beelden vanuit de lucht zijn adembenemend. En dat is ook de beginfase van de race. Khalid Choukoud, de nationale topper, komt bij zijn eerste stappen in het gedrang op ongelukkige wijze ten val. De geboren Marokkaan verbijt de pijn op heldhaftige wijze en lijkt aanvankelijk snel weer in cadans. Pas na 37 kilometer geeft hij het gevecht met een gehavende arm en been op. Tranen glinsteren in zijn ogen. Dit had zíjn marathon moeten worden.

Kenneth Kipkemoi is dan onverstoorbaar op weg naar de gedroomde finale van zijn race. Kelkile Gezahegn heeft het vuurtje vlak voor het 35 kilometer-punt opgestookt met een demarrage en alle concurrenten wakker geschud. De Ethiopiër neemt vier tellen voorsprong op landgenoot Mule Wasihun en zelfs zeven seconden op de Kenianen Abera Kuma, Laban Korir én Kipkemoi, die zijn energie slim spaart voor het slopende slotakkoord.

De ontknoping is ronduit verbluffend. Met een achterstand van veertien seconden zet Kipkemoi twee kilometer voor de finish zijn aanval in, passeert eerst Korir, daarna Kuma en is uiteindelijk ook ongrijpbaar voor Gezahegn. De 32-jarige debutant, die al furore heeft gemaakt op de baan, wint in de memorabele tijd van 2.05.44. Het is de negende prestatie van dit marathonseizoen en de vijftiende tijd ooit gemeten op de Coolsingel.

‘de mooiste marathon’ vol emotie

Het is de springplank-marathon

Ook Kuma (2.05.50), Gezahegn (2.05.56) en Korir (2.05.58) blijven binnen de grens van 2 uur en 6 minuten. Ook de nummers twee en drie lopen een persoonlijk record. De NN Marathon Rotterdam maakt opnieuw zijn faam waar als race waarin talenten en debutanten onder uitstekende (organisatorische) omstandigheden naam kunnen maken, een flinke stap vooruit kunnen zetten. Het is de springplank-marathon.

Vanaf nu is Kipkemoi een prooi voor de marathons die bijna onbeperkt met geld kunnen smijten. Met dank aan de ‘scouting’ van Marc Corstjens, de Belgische oud-atleet die in Rotterdam verantwoordelijk is voor de samenstelling van het deelnemersveld. ,,Ik was klaar voor dit debuut. Ik wilde het meteen goed doen en ik dank de organisatie dat ik daarvoor hier de kans heb gekregen,’’ vertelt de Keniaan nadat hij zijn wedstrijdschoenen met maat 7,5 heeft verruild voor het iets ruimere maatje 8. ,,Die passen mij nu iets beter,’’ zo lacht hij om zijn zere, snelle voeten.

De buitenlandse atleten zijn zoals altijd lovend over ‘Rotterdam’, maar de reactie van Edwin de Vries (25) uit Castricum is wellicht veelzeggender. De snelste Nederlandse atleet, die als 14de zijn persoonlijk record met bijna twee minuten verbetert van 2.19.36 naar 2.17.48: ,,Ik ben heel erg diep gegaan, vooral op het eind, maar ik kreeg kippenvel door het publiek. Hoe geweldig is het om dit mee te maken,’’ beseft  een van de trainingsmaatjes van Michel Butter.

Ook Visiline Jepkesho heeft niets te klagen. De in 1988 geboren Keniaanse, exacte datum weet ze zelf niet, triomfeert ondanks een terugval in het tweede deel van de race in 2.23.47. Ze maakt haar favorietenrol waar, zo merken de Ethiopische rivales Biruktayit Eshetu (2.26.56) en Sentayehu Lewetegn (2.30.29), die haar vergezellen op het erepodium.

Khalid Choukoud zit er na zijn onfortuinlijke race helemaal doorheen. ,,Ik denk dat ik me maar niet meer aan marathons waag,’’ zegt hij in een eerste opwelling. In 2014 debuteert hij in de NN Marathon Rotterdam veelbelovend in 2.10.52. De jaren erna volgen tijden van 2.11.34 en 2.11.23 in Amsterdam; in 2016 levert dat hem de nationale titel op. Vorig jaar moet hij in de Maasstad na dertig kilometer opgeven vanwege een bloedblaar. ,,Ik was vandaag gebrand op revanche. Ik heb nog nooit met zo’n goed gevoel toegeleefd naar een marathon. En dan is het in het gedrang na een paar stappen eigenlijk al voorbij,’’ zo vecht hij opnieuw tegen zijn tranen.

Dramatiek hoort bij een meedogenloos avontuur als de marathon. Net als een goed doel. Dat is het Jeugd Sportfonds van Rotterdam. De in totaal ruim 40.000 ingeschreven deelnemers van het marathonweekeinde brengen het recordbedrag van € 83.498,50 bijeen. Het fonds zorgt ervoor dat kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een minimaal inkomen hun sportdroom bij een club kunnen waarmaken. Het betaalt contributie, kleding en sportattributen.

,,Op de dag van de Marathon Rotterdam, dan is de stad op zijn mooist!’’

De gulle gevers behoren, behalve tot het marathonlegioen, tot de deelnemers van de NN Kids Runs en AD City Run Rotterdam op zaterdag, en de ¼ Marathon Rotterdam. Op die afstand komen onder anderen minister Hugo de Jonge (1.02.31) van volksgezondheid, welzijn en sport en zanger René Fröger (1.25.34) in actie.

Onopvallend tussen de 14.000 lopers beweegt zich ook Letitia Vriesde (53) zich. De succesvolste Surinaamse hardloopster aller tijden komt na 49 minuten en 11 minuten binnen. Dan gaat ze geduldig in de rij staan voor het ‘Juichmoment’ van Nationale-Nederlanden om zich met haar tijd op de foto te laten zetten. ,,Ik wil graag een bewijs dat ik heb meegedaan,’’ zegt ze met een spontane lach.

,,Rotterdam blijft mijn stad hè. Wat een fantastische sfeer! Ik heb tien jaar in Suriname gewoond, maar sinds augustus verblijf ik met mijn dochter Joi, ja dat schrijf je met een i,  in Schiedam. Ik denk dat zij in Nederland een betere toekomst heeft. Wij hebben daarom nu ook de Nederlandse nationaliteit. Mijn man Bas houdt in Suriname onze twee sportwinkels draaiende. We pendelen heen en weer,’’ legt Vriesde uit.

Is de marathons in de toekomst iets voor de atlete die vijf Olympische Spelen meemaakte en nog altijd de Zuid-Amerikaanse records op de 800, 1500 en 3000 meter in beheer heeft? ,,Een marathon,’’ herhaalt ze de vraag. ,,Haha, nee dat is niets voor mij. Een kwartmarathon is mooi genoeg. De gewrichten van mijn voeten geven mij nu al veel problemen.’’

Leeftijd speelt in elk geval geen rol. ,,Ik loop een of twee keer in de week. Dat hoop ik nog jaren vol te houden.’’ Net zo lang als Gene Dykes wellicht. De 70-jarige Amerikaan voltooit in Rotterdam zijn 101ste marathon in 2.57.43. Nooit was hij sneller. ,,Het is een wereldrecord in mijn leeftijdsklasse,’’ meldt hij glunderend. ,,Ik ga door, ik wil nog honderden marathons lopen.’’

Bij Mario Kadiks is de lach na de succesrijke 38ste NN Marathon Rotterdam ook nooit ver weg als hij denkt aan de spectaculaire race inclusief toptijden en het enthousiasme van de vele honderdduizenden toeschouwers en de 1800 toegewijde vrijwilligers. De marathon-directeur: ,,De Erasmusbrug is de mooie startlocatie gebleken die we voor ogen hadden. Mede door het massaal opgekomen publiek. De race was spannend tot het laatst. Opnieuw is bewezen dat jonge talent en debutanten bij ons naam kunnen maken. Het is een mooi als dat op zo’n attractieve manier gebeurt. Jammer natuurlijk van Khalid. Iedereen had hem een topprestatie gegund. Wat er precies bij de start is voorgevallen weet ik nog niet, maar het is sneu dat hij uitviel.’’

De temperatuur is inmiddels opgelopen tot 20 graden Celsius wanneer de laatste deelnemer van de ‘mooiste marathon’ voetje voor voetje de Coolsingel nadert. Het is Marian de Jong (58) uit Dordrecht. De toeschouwers - het lijken er vandaag op het gehele parcours meer dan ooit en ze lijken ook geestdriftiger dan ooit – halen startnummer F2117 met haar twee kleindochters onder de klanken van, uiteraard, You’ll never walk alone in als een ware kampioene. Confetti overal.

Weduwe Marian, werkster in de thuiszorg, krijgt na haar finish in 6.04.30 bloemen en een medaille van zowel burgemeester Aboutaleb als winnaar Kipkemoi. Ze geeft de wat bedremmelde Keniaan spontaan drie zoenen: ,,Gefeliciteerd hoor, jongen.’’

Het laatste woord is aan de burgemeester. Ahmed Aboutaleb sluit af met een paar welgekozen woorden: ,,Op de dag van de Marathon Rotterdam, dan is de stad op zijn mooist!’’   

De stad op zijn mooist