Ook Michel Butter wil, net als Abdi Nageeye, de snelste Nederlandse atleet worden die de bruisende Coolsingel ooit heeft gezien

Michel Butter is de tweede Nederlandse topatleet die kiest voor de 37e NN Marathon Rotterdam. Net als Abdi Nageeye wil hij op zondag 9 april 2017 finishen binnen twee uur en tien minuten. Dat is nog geen Nederlandse atleet gelukt op de Coolsingel. Marti ten Kate was tot nu toe de snelste: 2.10.04 in 1989.

Butter (31) moest vorig jaar wegens een kuitblessure afzien van zijn plan om zich tijdens de NN Marathon Rotterdam te kwalificeren voor de  Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In Amsterdam miste hij eerder de veelbesproken limiet van 2.11.00 op acht seconden. 

Butter wil op het snelle parcours in Rotterdam de teleurstelling over het ontbreken op de Spelen verdrijven met een aansprekende prestatie. De Noord-Hollander bewaart, net als Nageeye, goede herinneringen aan de door hen geprezen NN Marathon Rotterdam.  De organisatie zal beiden ook nu alle steun verlenen. Zo wordt rond hen een sterke groep ‘hazen’ geformeerd.

Mr Michel Butter 1

Michel Butter: ,,Ik ben nog niet klaar in Rotterdam. Het is geen doel op zichzelf, maar wel een langgekoesterde wens om de snelste Nederlander op de Coolsingel te worden. Het zou fantastisch zijn. Alles is afgestemd op ‘Rotterdam’. Vandaar dat ik nu veel aan het crossen ben en bewust een najaarsmarathon heb overgeslagen. Ik ben er nog niet, maar ik ben goed op weg naar mijn oude pr-niveau van 2.09.58.’’

In 2013 liep Butter in de Maasstad een heroïsche race. Ondanks lichamelijke problemen wilde hij niet opgeven en finishte, luid toegejuicht op de bruisende Coolsingel, als 10e in 2.13.25. Na een periode met diverse blessures pakte de TDR-atleet in 2015 de opgaande lijn weer op tijdens de NN Marathon Rotterdam, die hij geheel volgens schema zonder zich te forceren voltooide in 2.14.02.

Het persoonlijk record van Michel Butter staat op 2.09.58 en dateert van 2012 (Amsterdam). Daarmee is hij op de ranglijst aller tijden de derde Nederlander. Alleen recordhouder Kamiel Maase (2.08.21) en Gerard Nijboer (2.09.01), de winnaar van het zilver tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Moskou en de Europees kampioen van 1982 in Athene, waren ooit sneller.

Nageeye (27) maakte eerder al zijn keus voor Rotterdam bekend. In 2015 veroverde hij op de Coolsingel de Nederlandse titel in 2.12.33. De in Somalië geboren atleet die sinds 1996 in ons land woont en de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, voltooide tijdens de Olympische Spelen van Rio de marathon als 11e in 2.13.01. Zijn persoonlijk record dateert van 2015, toen hij in Amsterdam finishte in 2.10.24.

Zowel Butter als Nageeye heeft Nederlandse titels op verschillende afstanden op zijn  naam. Butter, marathonkampioen in 2011, telt er maar liefst tien. Nageeye, die de marathontitel won in 2015, staat op zeven. Butter voltooide zeven marathons, Nageeye liep er vijf.

De NN Marathon Rotterdam is dit jaar populairder dan ooit. Op dit moment lopen de inschrijvingen voor zowel de marathon als de overige afstanden ruim 9% voor ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd. 

Mr Michel Butter 2

NN AA Drink AD New Balance Sky Radio