Kipserem stapt tijdens NN Marathon Rotterdam op zonnige Coolsingel uit de schaduw van favorieten

Marius Kipserem wint verrassend de 36e NN Marathon Rotterdam. Op de zonnige Coolsingel stapt de Keniaanse atleet uit de schaduw van de favorieten. Met een persoonlijk record van 2.06.11 komt hij binnen op de 9e plaats van de wereldseizoenranglijst.

Kipserem weet niet wat hem overkomt bij de finish. Sprakeloos is hij van alle felicitaties en complimenten. Zijn brede glimlach vertelt genoeg. ,,Ik ben erg blij met deze overwinning,’’ zegt hij later, beduusd van zoveel aandacht. Een tikkeltje verlegen tilt hij de beker boven zijn hoofd. De trofee schittert in de zon.

Het is een mooie dag voor een marathon. Weinig wind en bij de start om 10 uur een temperatuur van 9,4 graden Celsius.  Alle ogen zijn gericht op de Ethiopiërs Ayele Abshero en Tsegaye Kebede. Zij zijn met hun pr van respectievelijk 2.04.23 en 2.04.38 de favorieten. Niemand rekent op Kipserem, die nooit sneller was dan 2.09.21.

3

Het uitgangspunt van de raceregie is een tijd van 2.05. Tot 25 kilometer volgen de lopers zelfs exact het schema van het parcoursrecord van de Keniaan Duncan Kibet (2.04.27 uit 2009). De tussentijd op die afstand is 1.14.06. Maar dan zakt het tempo in.

Abshero is in die fase al teruggevallen, na nog geen 15 kilometer verliest hij de aansluiting met de kopgroep. Kebede moet na 30 kilometer afhaken. Kipserem, geboren in 1988 en onervaren in topmarathons, houdt verbazingwekkend makkelijk stand.

Na 35 kilometer is hij alleen over met Ethiopiër Solomon Deksisa en landgenoot Geoffrey Kirui, twee debutanten. Zij finishen uiteindelijk als tweede en derde in 2.06.22 en 2.07.23. Kipserem moeten ze 5 kilometer voor de finish letterlijk en figuurlijk laten lopen.

Terwijl de tv-kijkers prachtige beelden voorgeschoteld krijgen van de stad Rotterdam, ontpopt  Kipserem zich op de traditioneel bruisende Coolsingel tot verrassende hoofdrolspeler. De Keniaan, eerder winnaar van minder aansprekende marathons in Hefei (China), Mont Saint-Michel (Frankrijk) en Brescia (Italië), finisht in de 17e tijd ooit gelopen in de Maasstad.

Het volksfeest moet dan nog beginnen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft ’s morgens in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis de marathon ‘het mooiste evenement van het jaar’ genoemd. En wie zou hem tegen willen of kunnen spreken?

Met een recordaantal van 17.500 inschrijvingen uit 86 landen voor de marathon en in totaal ruim 40.000 voor alle onderdelen is het evenement op zaterdag en zondag opnieuw een inspirerend festijn. Voor oud en jong, topper en recreant.

4

Dat geldt zeker ook voor de 400 lopers van het 400-jarige, beursgenoteerde tankoverslagbedrijf Vopak. Onder begeleiding van Energy Lab hebben ze zich professioneel voorbereid. ,,Een schitterende ervaring,’’ is de algehele stemming onder de Vopak-lopers.

Ook Niek Slappendel, startnummer 5232, geniet volop. Met zijn 81 jaar is de inwoner uit Bergen op Zoom de oudste deelnemer aan de marathon. Wanneer winnaar Kipserem in triomf over de eindstreep dendert, is Niek nog niet eens halverwege. ,,Ik wil binnen de 5 uur finishen. Dan zou ik erg blij zijn,’’ kondigt hij enthousiast aan.

Wanneer de eerste vrouw wordt binnengehaald, is Slappendel net het halvemarathon-punt gepasseerd. Die dame heet Leterbrhan Haylay Gebreslasea. Ze krijgt een tijd van 2.26.15 achter haar naam.

De Ethiopische lijkt lang kansloos op de zege. Landgenote Sutume Asefa Kebede heerst vanaf de start, maar opeens heeft ze last van steken in de zij. Tussen de 35 en 40 kilometer verandert haar voorsprong van 34 tellen in een achterstand van 45 seconden. Gebreslasea krijgt geen inzinking en haalt de hoofdprijs af. Kebede eindigt als tweede vrouw (2.28.04). De Keniaanse Rebecca Korir is blij met haar persoonlijk record van 2.29.16, goed voor plaats 3.

Wim Witvliet, met zijn 95 jaar wellicht de oudste toeschouwer, volgt de NN Marathon Rotterdam vanaf de tribune bij de finish. ,,Het evenement is uitgegroeid tot een gigantisch feest. Toen wij in 1983 begonnen, waren er maar 200 deelnemers, nu zijn het er meer dan 40.000,’’ zegt hij met een vleugje trots in zijn stem.

1

Ooit tekende de geboren Rotterdammer eigenhandig het eerste parcours en controleerde hij met een loopwieltje ook persoonlijk de afstand van 42.195 meter. ,,Alles gebeurde destijds handmatig. Ze hebben mij wel eens gevraagd of ik zelf ook een marathon had gelopen. Als ik dan ja zei, vroegen ze vervolgens: En wat was je beste tijd? Dan antwoordde ik lachend: acht en een half uur. Tja, dat was dus tijdens zo’n parcourscontrole ’s morgens vroeg,’’ vertelt Witvliet met een glimlach.

Lachen kan Koen Raymaekers deze keer niet. De Nederlandse topper mist in zijn 21ste marathon de limiet van 2.11.00 voor de Olympische Spelen van Rio. Nog vervelender: hij haalt de finish niet. Last van een kuit.

,,Mijn voorbereiding was niet ideaal,’’ bekent Raymaekers, ,,maar ik wilde het proberen. Alles of niets. En de omstandigheden waren vandaag perfect. Rond de 25 kilometer verkrampte een kuitspier. Ik was toen alleen nog maar met die kuit bezig, verloor mijn concentratie. Ik hoopte in een lager tempo toch nog te kunnen finishen.’’

Na 30 kilometer besloot Raymaekers uiteindelijk de strijd te staken. Op dat moment liep hij op de 20e plaats maar was de Rio-limiet al uit zicht verdwenen. Beste Nederlander is nu Jeroen van Damme: 58e in 2.26.18.

Inge de Jong klasseert zich als snelste Nederlandse vrouw: 7e in 2.33.20. ,,Ik ben supertevreden. Ik heb in Rotterdam ooit mijn debuut gemaakt en nu heb ik hier mijn pr met bijna 4 minuten verbeterd. Wat het extra leuk maakt: nu zit ik hier na mijn marathon in het stadhuis waar mijn ouders zijn getrouwd.’’

Het Jeugdsportfonds beleeft ook een memorabel moment. Het goede doel van de NN Marathon Rotterdam ontvangt uit handen van organisator Mario Kadiks en NN-vertegenwoordigster Fleur Hudig een cheque van € 50.000. Daarmee kunnen 200 Rotterdamse kinderen uit gezinnen met een minimaal inkomen een jaar lang sporten bij een vereniging.

Niek Slappendel hoort al lang niet meer tot de categorie ‘jongeren’. Maar hij ziet er als 81-jarige met zijn zonnebril nog heel jeugdig uit. ,,Ik ga nu eerst een biertje pakken,’’ zegt hij goedgemutst. Met zijn tijd van 4 uur en 59 minuten heeft hij zijn doel gehaald. ,,Dat is bijna een uur sneller dan vorig jaar, toen ik op de marathon debuteerde in 5.47.’’

Debuut op zijn 80e? ,,Ja, ik durfde een marathon nooit aan vanwege de kans op blessures. Op mijn 80e heb ik het toch maar eens gewaagd,’’ vertelt de voormalige leraar schei- en wiskunde. ,,Ik heb vandaag de laatste 5 kilometer weliswaar af en toe moeten wandelen, maar wat is dit genieten! Het mooiste moment is wanneer je de Coolsingel opdraait en even later bij de finish je tijd ziet.’’

2

Voor ruim 2500 lopers is het een hoogtepunt om een persoonlijke aanmoedigingsvideo te zien op een groot scherm dat na 37 kilometer staat opgesteld. Ontelbaar zijn de tekstberichten die 500 meter voor de finish te lezen zijn. Talrijke zijn bestemd voor Super Marathon Masters, deelnemers die de NN Marathon Rotterdam tien keer of vaker hebben gelopen. Ze worden extra in het zonnetje gezet.

Met behulp van live-tracking via een speciale marathon-app kan iedereen zijn favoriete loper(s) tot op de seconden volgen. Er wordt vaak gebruik van gemaakt. Ook in het geval van Marieke Biemans, de vrouw die als laatste op de finish afgaat. Lee Towers begeleidt haar muzikaal met ‘zijn’ You’ll never walk alone. Een spetterende finale.

Terwijl oranje-witte confetti op haar neerdaalt, vangen burgemeester Aboutaleb en winnaar Kipserem, inmiddels al wat gewend aan zijn nieuwe status, Marieke op. ,,Het is een feest,’’ zo jubelt ze. De circa 30 bands langs het parcours helpen eraan mee. Marieke: ,,De Coolsingel is natuurlijk geweldig en in Crooswijk word je bijna letterlijk op handen gedragen. Fantastisch!’’

De burgemeester zegt dat hij trots is op gemeente-ambtenaar Marieke. Op álle lopers! Hij lacht van oor tot oor. Heeft hij gelijk of niet? De NN Marathon Rotterdam is ‘het mooiste evenement van het jaar’.

NN AA Drink AD New Balance Sky Radio